Ordine în spitalele publice, deconturi corecte!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ce aduce nou Contractul-cadru din Sănătate

Ordine în spitalele publice, deconturi corecte!

Eveniment 09 Aprilie 2014 / 00:00 674 accesări

Noul Contract-cadru al sistemului sanitar din România, postat deja pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) (www.cnas.ro), aduce unele noutăţi şi în ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, este de părere că noutăţile Contractului-cadru sunt binevenite. “În primul rând, apar două noţiuni noi, pachetul de bază de servicii medicale şi pachetul minimal de servicii medicale. Cel de bază este pentru persoanele asigurate, iar celălalt - pentru cele neasigurate. Trebuie să fie o diferenţă, pentru că România este un stat social şi evident că asigură accesul la asistenţă medicală tuturor persoanelor”, a declarat managerul. Dr. Căpăţână s-a arătat mulţumit de faptul că în noul Contract-cadru a fost introdusă şi noţiunea de telemedicină, serviciu ce va fi decontat. “SCJU poate beneficia de astfel de servicii. Dacă în mediul rural există ecografe şi EKG-uri, investigaţiile făcute cu aceste aparate fiind servicii decontate, medicii de acolo vor putea transmite prin sistemul de telemedicină rezultatele, iar medicii din spitalele din mediul urban, desigur, care au calificarea necesară, pot pune un diagnostic cert. Noi avem foarte mulţi specialişti, aşa că ne vom concentra şi în această zonă”, spune managerul.

SPITALIZARE EVITABILĂ Un alt element de noutate al Contractului-cadru îl constituie spitalizarea considerată evitabilă. “Explicaţiile şi ceea ce înseamnă exact, ca diagnostic, vor fi în norme. În mare, se vorbeşte de cazurile care au posibilitatea de a fi tratate prin spitalizare de zi, şi atunci ele sunt încadrate în categoria de cazuri evitabile. Probabil că acestea, care vor putea fi tratate în regim de zi sau ambulator, dar se regăsesc în spital, vor avea o decontare mai redusă”, a mai declarat managerul SCJU.

ORDINE LA TRANSFERURI Un alt lucru interesant, în opinia dr. Căpăţână, ce îl aduce Contractul-cadru este cel referitor la transferurile de la un spital la altul. Astfel, explică el, cazurile din spitalele private care ajung în spitalele publice vor fi decontate de CNAS numai în proporţie de 50%. “De exemplu, dacă un pacient vine de la un spital privat la SCJU, eu solicit spitalului toate costurile aferente, iar el îşi ia de la CNAS doar 50% din cazul rezolvat. Acelaşi mecanism funcţionează şi invers, dar astfel de situaţii sunt rare, cam o sută pe întreaga ţară”, declară dr. Căpăţână. Managerul spune că, de regulă, spitalele private trimit în spitalele de stat cazuri foarte grave, ce necesită şi tratamente extrem de costisitoare. El a dat exemplul unei paciente care a fost supusă unui avort într-un spital privat, însă starea sa de sănătate s-a agravat, astfel că a fost trimisă de urgenţă la SCJU. “Am salvat-o, dar costurile au fost extrem de ridicate pentru noi”, a adăugat dr. Căpăţână.

SPITALE CARE SE FOLOSESC DE SCJU Managerul s-a arătat indignat de faptul că multe dintre unităţile sanitare se folosesc de aparatura SCJU, de specialişti. Mai exact, pentru că în respectivele unităţi nu există nici aparatura necesară şi nici specialiştii care să pună un diagnostic cert, pacienţii lor sunt aduşi la SCJU cu ambulanţa doar pentru consulturi, investigaţii pentru care unitatea sanitară constănţeană nu primeşte niciun leu. “În mod normal ar trebui să dea transferul pacientului la noi, aşa ne-am primi banii. O să am o discuţie cu managerii spitalelor din judeţ astfel încât să evităm pe cât posibil aceste situaţii. Acceptăm unele cazuri, însă nu trebuie să devină o regulă. Nu este normal. Noi avem chiar şi doi pacienţi pe zi doar pentru consulturi, după care sunt trataţi la spitalele din judeţ”, a spus managerul.



12