Ordonanța grațierii, adoptată de Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ordonanța grațierii, adoptată de Guvern

31 Ianuarie 2017 / 22:17 2972 accesări
Ministrul Justiției, Florin Iordache

Ministrul Justiției, Florin Iordache

După dezbaterea-maraton de luni, 30 ianuarie, pe tema ordonanțelor grațierii colective și modificării Codurilor Penale, Ministerul Justiției s-a mișcat foarte repede și a și modificat proiectele normative. Mai mult, actele au ajuns în timp record pe masa Executivului, care le-a adoptat marți seara, în cadrul ședinței convocate pentru aprobarea bugetului pe 2017. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a explicat că cele două ordonanțe au fost incluse pe ordinea suplimentară pentru a evita o condamnare pilot de către CEDO, prin care România să fie obligată să plătească despăgubiri deținuților pentru condițiile precare din închisori. "Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unei hotărâri pilot la CEDO și, în acest sens, am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează Legea pentru completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor. Nu vor beneficia de grațiere cei care au comis fapte ce implică violență, cum sunt criminalii, violatorii, pedofilii, ori tâlharii, cei care au comis fapte de corupție și cei care nu sunt la prima abatere", a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria. Un precedent în privința adoptării unei hotărâri pilot de către CEDO a fost înregistrat în Italia, unde Statul a fost obligat să plătească opt euro pe zi fiecărui deținut, ceea ce a dus la adoptarea decretului numit "Închisori goale", prin care deținuții au fost iertați chiar și de câte 2.000 de zile din pedeapsă.

Odată cu ordonanța grațierii a fost adoptată și cea privind modificarea Codurilor Penale. Printre cele mai importante prevederi se numără cea privind reglementarea abuzului în serviciu. Conform noilor prevederi, această infracțiune nu va mai fi pedepsită penal dacă este dovedit un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei, dar asta nu înseamnă că banii nu vor fi recuperați. Totodată, a fost eliminată procedura plângerii prealabile.⁠⁠⁠⁠

Klaus Iohannis a transmis marţi seară un mesaj pe Facebook după adoptarea de către Guvern a proiectului de lege privind graţierea. Şeful statului afirmă că este o zi de doliu pentru statul de drept, care a primit o lovitură de la adversarii Justiţiei.

PROTESTE ÎN TOATĂ ȚARA

La scurt timp după ce a fost anunțată adoptarea ordonanței grațierii și cea a modificării Codurilor Penale, mii de protestatari s-au strâns, în toată țara. Nu e clar care le sunt revendicările. Participanții la miting scandează împotriva corupției, probabil dintr-o falsă impresie că infracțiunile asimilate acestei categorii vor fi iertate. Or, ministrul Justiției a clarificat deja faptul că acest lucru nu este adevărat și că toate deciziile au fost luate respectând recomandările CEDO. La București, mii de oameni s-au strâns în fața Guvernului, cerând demisia Cabinetului Grindeanu și alegeri anticipate. La un moment dat, un grup de peste 100 de persoane au încercat să intre în curtea Guvernului, forțând una dintre porți. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a făcut un apel către manifestanți pentru a proteja Palatul Victoria, un obiectiv de o importanță strategică majoră.

PESTE 10.000 DE OAMENI AU PROTESTAT ÎN FAȚA GUVERNULUI DUPĂ ADOPTAREA MODIFICĂRILOR CODULUI PENAL

Peste 10.000 de oameni s-au strâns în fața Guvernului, în jurul orei 1.00, după adoptarea modificărilor Codului penal anunțate de ministrul Justiției, au declarat surse oficiale, mai multe străzi din zonă fiind închise. Demonstranții au cântat imnul României și au scandat "Hoții", "Demisia", "DNA să vină să vă ia", "PSD, ciuma roşie!" și "Vrem anticipate!". Totodată, mai multe străzi din apropierea Pieței Victoria, respectiv Lascăr Catargiu, Iancu de Hunedoara, Kiseleff, tronsonul de la Arhitect Ion Mincu spre zona Victoriei și bulevardul Aviatorilor au fost închise, au declarat reprezentanți ai Brigăzii Rutiere București.

Protestatarii au încercat să intre în curtea Guvernului. Ei au aruncat cu bulgări de zăpadă și cu bucăți de gheață în jandarmi, dar aceștia nu au reținut nicio persoană. Georgian Enache (Jandarmeria Capitalei) a precizat că au fost mai multe încercări de a forța porțile de la intrarea în sediul Guvernului, dar după ce forțele de ordine au dialogat cu protestatarii, aceștia au renunțat la acțiunea lor.

MEMBRII GUVERNULUI, ÎN PALATUL VICTORIA. JURNALIȘTII DE LA CONFERINȚĂ, OPRIȚI LA CENTRUL DE PRESĂ

Membrii Guvernului se aflau, în jurul orei 00.00, în Palatul Victoria, iar jurnaliștii care au participat la conferința de presă au fost opriți la centrul de presă, în timp ce în fața Palatului Victoria protestau mii de persoane. Membrii Guvernului se aflau în Palatul Victoria, în timp ce în fața instituției se adunaseră protestatarii. Membrii Executivului nu au mai reușit să plece din instituție după ședința de Guvern.

La toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilajele metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. Jurnaliștii prezenți la conferința de presă au fost și ei opriți la biroul de presă. Angajaţii SPP au securizat intrările în Guvern şi nimeni nu a avut voie să intre, dar nici să iasă. După anunţul privind adoptarea OUG de modificare a Codurilor penale şi după ce oamenii au venit în faţa Guvernului pentru a protesta, angajaţii SPP au primit ordin să nu lase pe nimeni să mai intre sau să iasă din Palatul Victoria.

PREDOIU ŞI SĂFTOIU PROPUN DEMISIA ÎN BLOC A PARLAMENTARILOR PNL

Deputaţii PNL Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu au propus, marţi seară, ca parlamentarii PNL să demisioneze în bloc, iar fostul preşedinte al partidului Alina Gorghiu a susţinut propunerea. PNL va discuta în perioada următoare posibilitatea ca parlamentarii liberali să demisioneze în bloc pentru a forţa alegerile anticipate, după ce deputaţii PNL Cătălin Predoiu şi Adriana Săftoiu au făcut această propunere, au declarat surse din PNL.

ORDONANŢA DE URGENŢĂ PRIVIND MODIFCAREA CODULUI PENAL ŞI A CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

Ordonanţa de Urgenţă privind modifcarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri, la ora 1.25, pe 1 februarie, la câteva ore de la adoptarea actului normativ în şedinţa de Guvern, măsurile intrând în vigoare odată cu publicarea acesteia.

Vezi video aici:

https://youtu.be/Mvc8C2FRlkA



12