Ordonanța lăcomiei ne scumpește viața?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Temerile Concurenței

Ordonanța lăcomiei ne scumpește viața?

Economie 05 Februarie 2019 / 17:55 711 accesări
Șeful CC, Bogdan Chirițoiu: „2019 va fi un an agitat și confuz. Ne temem de scumpiri nejustificate în sectoarele impactate de ordonanța lăcomiei“

Șeful CC, Bogdan Chirițoiu: „2019 va fi un an agitat și confuz. Ne temem de scumpiri nejustificate în sectoarele impactate de ordonanța lăcomiei“

În sectoarele economice vizate de OUG 114/2018 s-ar putea scumpi nejustificat prețurile, întru contracararea noilor taxe - aceasta este principala temere a Consiliului Concurenței în 2019. Tocmai de aceea, instituția, care vine după al doilea an cu cele mai mari amenzi date din istorie (93 milioane euro în total!), monitorizează atent lucrurile. Potrivit șefului CC, Bogdan Chirițoiu, ca și 2018, anul în curs va fi agitat și confuz.

Preţurile în sectoarele economice vizate de OUG 114/2018 ar putea creşte, ca urmare a noilor taxe, însă Consiliul Concurenţei monitorizează aceste pieţe pentru ca scumpirile să nu fie excesive, acesta fiind principalul risc în acest an, a declarat, marţi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu - „Când am avut discuţia privind riscurile pe care le vedem în 2019, am spus că aici trebuie să fim foarte atenţi: la sectoarele impactate de ordonanţa anti-lăcomie. Deci, monitorizăm piaţa, temându-ne de creşteri excesive de preţ, nejustificate“. Consiliul Concurenţei a aplicat sancţiuni în valoare totală de 435 milioane lei (93 milioane euro) în 2018, acesta fiind al doilea an cu cele mai mari amenzi din istoria instituţiei. Comparativ, în 2017 au fost acordate amenzi de 123 milioane lei. „A fost un an cu o activitate foarte intensă, al doilea ca nivel al sancţiunilor din istoria CC, cu 93 milioane euro sancţiuni totale, cu un succes în zona de ajutor de stat - cazul Oltchim. Am avut o activitate intensă, într-un an agitat. Și 2019 va fi la fel, agitat şi confuz“, a spus Chirițoiu. În 2018 au fost sancţionate 74 companii (sau asociaţii), dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale cuantumului amenzilor. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, respectiv 62,1%. Pentru înţelegeri verticale s-au dat 22% dintre amenzi, iar pentru abuz de poziţie dominantă - 15%. Cea mai importantă amendă a fost cea de 53 milioane euro în piaţa RCA, urmată de cea de 18,8 milioane euro din zona de retail şi de abuzul de poziţie dominantă al Orange, care a trebuit sa plătească 14 milioane euro. La sfârşitul lui 2018, CC avea în derulare 37 investigaţii privind posibile încălcare a legii concurenţei, cu una mai mult faţă de 2017. 21 dintre investigaţiile în desfăşurare la 31 decembrie 2018 vizau înţelegeri de tip cartel, iar 11 aveau ca obiect abuzul de poziţie dominantă.



12