Ordonanța pentru Legea RCA trebuie dublată de scăderea tarifelor! Dacă nu, protest!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
COTAR

Ordonanța pentru Legea RCA trebuie dublată de scăderea tarifelor! Dacă nu, protest!

Economie 09 Septembrie 2016 / 14:29 494 accesări

Președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), Vasile Ștefănescu, susține că aprobarea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Legii RCA fără o scădere a tarifelor RCA nu este satisfăcătoare și nu va opri protestul transportatorilor din 15 septembrie. "Această ordonanță pe care o dă Guvernul Cioloș este binevenită concomitent cu scăderea tarifelor, așa cum au anunțat și asigurătorii. Să vedem cuantumul pe care îl scad. Dar ASF-ul, după ce această Ordonanță de Urgență să zic că iese mâine, are posibilitatea ca poimâine să modifice norma 23, să îi cheme pe toți asigurătorii cu calcule din nou făcute și cu tarifele și atunci o să observăm scăderea pieței. Într-o săptămână ar trebui să revenim la normal", a declarat, vineri, Vasile Ștefănescu.

Reprezentantul COTAR afirmă că doar aprobarea ordonanței, fără o scădere a tarifelor RCA, nu este satisfăcătoare și nu va opri protestul din 15 septembrie. "Pe termen scurt (ordonanța - n.r.) nu rezolvă nimic. Dacă dumneavoastră nu vedeți pe termen scurt că se întâmplă ceva și dacă îmi dai doar o Ordonanță de Urgență și nu vrei să faci nimic și îmi scoți doar ochii că mi-ai dat o Ordonanță de Urgență și nu văd și scăderea tarifelor, ce am făcut? Nu am făcut nimic! Trebuie să vedem și efectele ei", a spus șeful COTAR. Potrivit acestuia, de două zile, unii asigurători au început să emită polițe RCA pentru capetele de tractor la 4.000 - 5.000 de lei. "Din sursele noastre, asigurătorii fac presiuni să nu se dea această Ordonanță de Urgență. Guvernul Cioloș, fiind un guvern tehnocrat, că așa îi spunem, nu trebuie să se ia după aceste multinaționale. Trebuie să fie în slujba cetățeanului și a motorului economiei naționale, adică transportul, și să dea această Ordonanță de Urgență", a subliniat Ștefănescu.

Președintele COTAR a precizat că Ordonanța de Guvern aflată pe masa premierului este similară cu cea existentă în Parlament, la Senat, fiind doar scoase câteva paragrafe, la solicitarea Consiliului Concurenței. "Ordonanța de Guvern care este pe masa premierului sau pe circuitul lor de avizare este identică cu cea din Parlament, numai că am înțeles că au scos două paragrafe, la articolul 16 și articolul 29, la solicitarea Consiliului Concurenței. În rest, este identică cu cea din Senat", a spus el.

Ștefănescu a precizat că, la articolul 16, a fost eliminat aliniatul 5, la solicitarea Consiliului Concurenței. Acesta prevedea că asigurătorul RCA prezintă asiguratului sau potențialului asigurat, la solicitarea acestuia, calculul actuarial și indicatorii utilizați privind modul de determinare a primei de asigurare. În ceea ce privește articolul 29, de aici au fost scoase litera G - care prevedea publicarea de tarife de referință în domeniul asigurării RCA rezultate din prelucrarea datelor colectate fără a afecta dreptul fiecărui asigurator RCA de a le stabili în mod liber, precum și litera E, care prevedea colectarea și publicarea de date și informații agregate privind piața asigurătorilor din România, inclusiv în ceea ce privește volumul daunelor.

Taguri articol


12