Ordonanţa privind deconcentratele atacată de sindicate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ordonanţa privind deconcentratele atacată de sindicate

Social 28 Aprilie 2009 / 00:00 767 accesări

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, că Ordonanţa privind deconcentratele va putea primi amendamente în cadrul dezbaterii din Parlament şi că preşedintele Traian Băsescu va avea discuţii pe această temă cu cei doi lideri ai partidelor aflate la guvernare. „Cine va avea ceva de spus are posibilitatea să folosească procedura parlamentară”, a mai spus Stolojan. Reamintim că Băsescu a declarat, sîmbătă, că reprezentanţii partidelor aflate la guvernare ar trebui \"să mai reflecteze\" la proaspăta Ordonanţă de urgenţă a Guvernului referitoare la conducerile instituţiilor deconcentrate. Ordonanţa este aplicată de joi, după ce a intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitor şi permite înlocuirea tuturor şefilor de servicii, notificarea fiind trimisă acestora în două zile, pentru a respecta atît 30 de zile de preaviz, cît şi cele 32 zile din ordonanţă. Ieri, Guvernul a anunţat, prin intermediul Biroului de presă, că nu va reveni asupra prevederilor Ordonanţei de urgenţă privind deconcentratele, eventualele modificări ale acesteia urmînd să fie făcute în momentul dezbaterii acesteia în Parlament.

Avocatul Poporului a primit sesizări privind atacarea Ordonanţei privind deconcentratele la CC

În replică, sindicatele au început primele acţiuni concrete de atacare a Ordonanţei 37 privind descentralizarea instituţiilor publice. \"Vom lansa o întrebare oficială Guvernului legată de Ordonanţa 37. Aceasta ar fi trebuit dezbătută public şi, fiind de competenţa Consiliului Economic şi Social, trebuia discutată cu partenerii sociali. Conform procedurii, vom aştepta 30 de zile, iar apoi, în funcţie de răspuns, vom ataca în justiţie”, a declarat preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El a adăugat că, tot ieri, Cartel Alfa a remis o interpelare Avocatului Poporului, pentru a ataca Ordonanţa ca neconstituţională. Peste două săptămîni, mai multe sindicate vor transmite Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) o plîngere referitoare la intenţia statului de a subordona politic Inspecţia Muncii. Şi liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a anunţat că va sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării la Curtea Constituţională a OUG, acţiuni similare urmînd a fi întreprinse şi de Alianţa \"Sed Lex\" şi Asociaţia pentru Drepturile Funcţionarilor Publici. Totodată, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut Gvernului modificarea Ordonanţei din cauza unei ambiguităţi ce ar duce la încheierea contractelor a peste 22.000 de directori de şcoli. „Prin nemodificarea urgentă a alin. 2 al art. II din Ordonanţă, Guvernul riscă să-şi asume decapitarea unităţilor de învăţămînt, chiar în pragul tezelor naţionale, a examenului de bacalaureat, ceea ce va conduce la un conflict social fără precedent”, se arată în adresa trimisă Guvernului. FEN ameninţă că, în cazul în care nu vor fi făcute modificările necesare, va ataca în instanţă respectiva prevedere legală. La rîndul lor, liberalii au validat măsurile preconizate pentru combaterea OUG - solicitarea către Avocatul Poporului pentru atacarea la CCR, sesizarea Comisiei Europene pe acest subiect şi suport juridic pentru cei afectaţi. Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că OUG privind serviciile deconcentrate \"riscă să scoată România din cadrul european în ceea ce priveşte reforma în domeniul administraţiei publice”.

2.092 de funcţii publice vor fi reorganizate

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Andras Skazal, a declarat că Ordonanţa de urgenţă privind deconcentratele se resfrînge asupra a 2.092 de funcţii publice din cele aproape 170.000 din sistem. Şeful ANFP a spus că din cei 2.092 de funcţionari publici care intră sub incidenţa OUG, 894 sînt directori, iar 1.198 sînt adjuncţi. Cei peste 2.000 de funcţionari publici afectaţi pot fi transferaţi sau redistribuiţi. „Funcţionarii publici care ocupă în prezent aceste funcţii nu vor fi demişi, ci vor intra într-o procedură de reorganizare. Ordonatorii principali de credite au obligaţia să le pună la dispoziţie acestora lista cu posturile vacante din instituţia respectivă bugetate la începutul anului sau, dacă acestea nu există, funcţionarii publici respectivi vor fi transferaţi la o altă instituţie sau vor fi preluaţi în corpul de rezervă al ANFP şi redistribuiţi. Nu se pune problema desfiinţării funcţiei publice, aceştia putînd opta pentru una dintre aceste posibilităţi\", a explicat Andras Szakal. În opinia lui, actuali directori vor putea rămîne în funcţia de director coordonator, dacă au dovedit performanţă în activitatea lor, subliniind că se aşteaptă la procese intentate de persoanele vizate de această ordonanţă.



12