Ordonanţa privind taxele locale, astăzi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda agitatorului Boc

Ordonanţa privind taxele locale, astăzi!

Eveniment 08 Ianuarie 2013 / 00:00 716 accesări

LA FEL DE INCOMPETENT Micul agitator politic, primarul Clujului Emil Boc, a simţit nevoia să-şi facă simţită prezenţa în spaţiul public la început de 2013. Şi cum ar putea să facă acest lucru decât printr-un atac la adresa Guvernului Ponta, căruia i-a cerut să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16,05 % taxele şi impozitele locale. Acelaşi Boc a uitat că în anul 2009, el, ca premier al României, nu a făcut acelaşi lucru şi a obligat Consiliile Locale să mărească taxele şi impozitele locale. De ce? Pentru că era disperat să alimenteze cu banii românilor bugetele locale, bani pe care ulterior să-i direcţioneze către firmele de partid. Ieşirea publică a lui Boc nu face decât să confirme, încă o dată, că nu a fost niciodată premier, ci doar un simplu executant al ordinelor venite de la Cotroceni. Cam atât despre micul agitator, care a dorit în aceste zile să discrediteze Guvernul.

ADEVĂRUL DESPRE TAXE Cât priveşte taxele şi impozitele locale, problema este complicată şi în acelaşi timp simplă. Complicată pentru cei care nu vor să înţeleagă faptul că România este în sfârşit guvernată după legi, şi simplă pentru cei care şi-au dat silinţa să fie atenţi la acţiunile noului Guvern. La sfârşitul anului 2012, obligat de Lege, Executivul a emis Hotărârea de Guvern nr. 1.309, prin care taxele şi impozitele urmau să fie majorate de la 1 ianuarie 2013 cu indicele de inflaţie al ultimilor trei ani, adică cu 16,05%, lucru recunoscut chiar de vicepremierul Liviu Dragnea. „Autorităţile locale trebuie să se uite cu atenţie la actele normative în vigoare la ora la care vorbim. Există un Cod Fiscal în vigoare şi există o Hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale pe care trebuie să o aplice. Când va apărea Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, o să o citească şi o să vadă ce au de făcut”, a declarat Dragnea.

ORDONANŢA „CU PRICINA” Cum noul Guvern nu doreşte majorarea bugetului pe spatele românilor, premierul Victor Ponta a anunţat că autorităţile locale vor avea posibilitatea să majoreze sau nu taxele şi impozitele locale cu acest indice de inflaţie. Cum se poate face acest lucru? Printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului de modificare a Codului Fiscal. Pentru ca ordonanţa să poată fi emisă, era nevoie, întâi de toate, de promulgarea de către preşedintele Traian Băsescu a Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare. Cum HG 1.309 a fost publicată în Monitorul Oficial de vineri 28 decembrie 2012, nu a existat timpul necesar pentru promulgarea şi publicarea Legii de abilitare a Guvernului privind emiterea de ordonanţe. Acest act normativ a fost promulgat abia pe 4 ianuarie 2013. „Legea intră în vigoare la trei zile după publicare. Abia apoi (astăzi - n.r) pot să public ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16% taxele şi impozitele locale. Preşedintele a procedat constituţional şi legal promulgând Legea de abilitare vineri. Guvernul a procedat legal şi constituţional, întrucât nu putea emite ordonanţe simple până nu avea legea promulgată. Singurul care a procedat nelegal, neconstituţional şi stupid e Emil Boc, care nu are nicio scuză că nu cunoaşte procedura”, a declarat Ponta. În aceste condiţii, în cazul în care astăzi va fi publicată mult disputata ordonanţă, înseamnă că autorităţile locale vor fi cele care vor decide dacă majorează sau nu taxele şi impozitele locale.

Constanţa

Nu se majorează taxele şi impozitele

Încă din luna noiembrie a anului 2012, primarul Radu Mazăre a anunţat că, la Constanţa, locuitorii vor plăti în 2013 aceleaşi taxe şi impozite ca în 2012. Între timp lucrurile s-au precipitat şi nu din cauza autorităţilor locale, ci din cauza apariţiei târzii a Hotărârii de Guvern privind majorarea cu indicele de inflaţie a taxelor şi impozitelor locale. Chiar şi aşa, autorităţile locale le transmit constănţenilor să stea liniştiţi pentru că nimeni nu va majora nicio taxă. „Ca autoritate locală avem la dispoziţie 45 de zile în care suntem obligaţi să aprobăm o hotărâre de consiliu prin care să indexăm cu 16,05% taxele şi impozitele locale. Vom aştepta expirarea termenului de 45 de zile. Dacă până atunci nu va apărea ordonanţa care să lase la latitudinea autorităţilor locale dacă majorează sau nu taxele şi impozitele locale, vom mări şi noi la nivel local cu 16,05%. Numai că, în aceeaşi şedinţă, va exista un alt proiect de hotărâre prin care vom diminua taxele şi impozitele locale cu 16,05%, astfel încât să nu existe niciun fel de creştere. Trebuie precizat că vorbim despre impozitele pentru locuinţe, maşini, teren şi a taxei de habitat. Pentru taxele judiciare, extrajudiciare şi amenzi, indexarea cu 16,05% a fost deja făcută”, a declarat directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, Virginia Uzun.



12