Organe umane vândute ca la... piață!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Români prea săraci Cer bani pentru a-și achita datoriile

Organe umane vândute ca la... piață!

Sănătate 14 Iulie 2014 / 00:00 797 accesări

Disperarea multor români aflați în sărăcie lucie îi împinge la gesturi inimaginabile. Au ajuns să-și vândă totul, inclusiv organele sănătoase sau o parte din ele. Dacă unii își încearcă norocul pe internet, dând fel și fel de anunțuri, alții merg direct la medici. Bat la ușile lor și cer să-i ajute. Evident, explicațiile doctorilor nu-i mulțumesc. Medicii nu au cum să facă așa ceva, în România știut fiind faptul că donarea de organe se face benevol, iar vânzarea se pedepsește cu închisoare. Realitatea.net a înregistrat, cu camera ascunsă, o încercare de vânzare a unei bucăți de ficat, din partea unui tânăr care avea nevoie disperată de bani. S-ar părea că 15.000 de euro costă o bucată de ficat sănătos, în România.

Pe de altă parte, precizăm că, anul trecut, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. ”Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa a devenit centru pentru donatori de organe aflați în moarte cerebrală. Atunci, reprezentanţi ai Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au salutat iniţiativa oficialilor prezenţi în spitalele din România în vederea amenajării de noi centre de donare de organe. „Orice iniţiativă de acest gen este salutată de noi, este binevenită, având în vedere numărul mare de cereri de transplant de organe. Sunt oameni care pot fi salvaţi. Din păcate, ţara noastră nu stă deloc bine la acest capitol, aşa că toţi trebuie să ne implicăm în realizarea unui sistem care să ducă la creşterea numărului de donatori de organe. Astfel se vor salva vieţi”, declara anul trecut, pentru „Telegraf”, preşedintele ATR, Gheorghe Tache. La anunțarea înființării centrului, un cititor al ziarului nostru a scris pe site www.telegrafonline.ro că dorește să-și vândă un rinichi. Nu este pentru prima dată când reprezentanții mass-media semnalează disperarea unor români.

Au de ce să profite

Cei care își arată intenția de a-și vine un organ sau o bucată profită de faptul că încă sunt liste de așteptare. Este adevărat că nu mai suntem codaşi la prelevarea de organe în UE, dar tot avem liste interminabile ale pacienţilor care aşteaptă un organ care să le salveze viaţa. În primăvara acestui an, peste 400 de persoane erau pe lista de aşteptare pentru transplant de ficat, iar cei mai mulţi donatori au fost anul trecut, când au fost realizate un număr-record de 122 de transplanturi hepatice, anunța şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni, prof. univ. dr. Irinel Popescu.



12