Organisme modificate genetic în România? Ce credeţi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Organisme modificate genetic în România? Ce credeţi?

Social 02 Octombrie 2015 / 18:19 1629 accesări

În toate ţările UE există dezbateri aprinse pe tema organismelor modificate genetic (OMG). Cele mai obişnuite asemenea produse sunt porumbul (MON 810) şi soia. La nivelul UE, părerile sunt împărţite în ce priveşte culturile modificate genetic, majoritatea nefiind de acord cu ele. Însă legislativul european a lăsat fiecărei ţări libertatea de a alege. Unii cercetători susţin că OMG-urile sunt viitorul, alţii - dimpotrivă. Ministrul Agriculturii din România, Daniel Constantin, a declarat în acest context că, după ce va cere şi, implicit, primi aprobarea din partea organismelor europene și internaționale, toţi fermierii români care își doresc să cultive soia modificată genetic sunt invitaţi la o dezbatere, alături de toţi factorii sociali. El a venit cu precizări pe acest subiect, în condițiile în care România trebuia să comunice Comisiei Europene până pe 2 octombrie dacă va interzice sau va aproba cultivarea organismelor modificate genetic. „Este o discuție pe care o vom dezvolta în viitor, pentru că va rămâne, cel mai probabil, așa cum spune și Comisia Europeană, la latitudinea fiecărui stat membru dacă introduce sau nu organisme modificate genetic. În România, nu avem decât cultura porumbului, MON810, care se află doar pe suprafețe extrem de reduse. Din câte știu, doar un institut mai îl folosește în momentul de față. Ca atare, sigur că e un termen, până pe data de 2 octombrie, să transmitem Comisiei dacă interzicem culturile modificate genetic, dar noi avem doar acest porumb pe suprafețe restrânse, deci nu avem de ce să notificăm Comisia Europeană. Sigur, în momentul în care vom avea soia modificată genetic, aprobată de organismul european și internațional, atunci vom avea o dezbatere publică. Eu știu deja răspunsul fermierilor. Toți fermierii, toți cercetătorii își doresc această cultură. Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul societății, pentru că sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva culturilor de organisme modificate genetic. Vom vedea la momentul respectiv. Trebuie să facem o discuție amplă și vom avea și societatea pregătită", a explicat șeful MADR, răspunzând unor întrebări referitoare la poziția României vizavi de acest subiect. În privința importurilor de soia modificată genetic, ministrul Agriculturii a recunoscut că vin cantități semnificative de șrot de soia modificată genetic de pe continentul american, însă acest lucru este permis de legislația europeană.

15 STATE EUROPENE REFUZĂ OMG-URILE Un număr de 15 state dintre cele 28 de membre ale Uniunii Europene au comunicat, joi, Comisiei Europene că vor interzice culturile de organisme modificate genetic, pe măsură ce se apropie termenul-limită până la care țările comunitare pot opta pentru acest lucru, transmite AFP. Pe lista celor care au optat pentru interzicerea culturilor de OMG se numără atât țări importante, precum Germania și Franța, dar și Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda și Polonia, a declarat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al CE.

În conformitate cu un act normativ adoptat în luna martie a acestui an de Consiliul European, țările membre UE au dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de OMG pe teritoriul lor. Termenul-limită până la care statele membre pot opta pentru interzicerea OMG este 3 octombrie. Solicitările țărilor care optează pentru interzicere trebuie comunicate marilor companii din sectorul agricol, precum Monsanto sau Dow, pentru a putea împiedica cultivarea OMG autorizate deja în UE sau care sunt în mijlocul procesului de autorizare.

Statele europene au păreri împărțite față de organismele modificate genetic, chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă, multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania americană Monsanto.



12