Cercetătorii din Belgia au studiat sistemul imunitar a 670 de oameni, pe parcursul a trei ani, descoperind că persoanele căsătorite au arătat cu 50% mai puţină variaţie în sistemul lor imunitar, față de cuplurile asociate la întâmplare din datele demografice similare. O explicaţie a specialiştilor este că persoanele care locuiesc împreună împart aceeași mâncare, acelaşi regim de exerciţii, de somn şi de igienă, iar în cazul cuplurilor, prin sărut se ia contact cu saliva partenerului.
La adulţi, aproximativ 25% din sistemul imunitar este dictat de gene, iar restul depinde de factorii de mediu. Scopul studiului a fost să se înţeleagă modul în care aceşti factori de mediu acţionează şi care, la rândul său, ar putea conduce la beneficii în tratamentul bolilor cum ar fi diabetul şi demenţa. Oamenii aflaţi într-o relaţie au tendinţa de a dezvolta obiceiuri similare, acest fenomen fiind numit concordanţa conjugală. De exemplu, un băutor de alcool poate bea mai puțin dacă începe să trăiască împreună cu cineva care nu bea. Cercetătorul Adrian Liston şi colegii săi de la Universitatea din Leuven, Belgia, au demonstrat că aceste obiceiuri comune de viaţă, alături de condiţiile de trai comune (niveluri de poluare şi bacterii), au un impact direct asupra sistemului imunitar.
Sexul persoanei nu are o mare influenţă asupra sistemului imunitar, dar vârsta are. Aici vine explicaţia de ce persoanele în vârstă sunt mai predispuse la infecţii şi mai puţin receptive la vaccinuri, mai explică cercetătorii belgieni.
Citește și:
Când scăpăm de virusul gripal? Specialiștii au răspunsul
Revoluție în medicină! Vor fi salvați pacienți în faze terminale!
Casa Albă vrea buget de un miliard de dolari pentru lupta împotriva cancerului