Organizaţia Reporters sans Frontieres, cu sediul la Paris, a declarat marţi că autorităţile ruse nu-i permit să se ducă la Moscova pentru a participa la comemorarea asasinării în 2006 a jurnalistei Anna Politkovskaia. ”Doi reprezentanţi ai Reporters sans Frontieres, inclusiv secretarul general, Jean-François Julliard, nu au reuşit să se ducă în Rusia, unde urma să se desfăşoare o conferinţă de presă la 6 octombrie 2009, înainte de comemorarea asasinării lui Politkovskaia”, potrivit unui comunicat. ”Autorităţile ruse au decis să ne împiedice să ne manifestăm solidaritatea cu jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului din Rusia. Moscova nu vrea să ne adresăm direct ruşilor”, a spus organizaţia. Julliard a spus că organizaţiei nu i-a fost refuzată viza explicit. ”Au sfîrşit prin a ne spune în ultimul moment că vom avea vizele, dar după 7 octombrie”, a explicat el. Potrivit acestuia, RSF a cerut vize de presă. ”Pînă acum, mergea”, a spus el, precizînd că a obţinut astfel, în martie, vize pentru a se duce în Caucazul rusesc, inclusiv autorizaţia specială pentru Cecenia.
Anna Politkovskaia a fost asasinată în blocul ei din Moscova, la 7 octombrie 2006. Persoana care a comandat asasinatul nu a fost identificată, iar executanţii au fost achitaţi în primă instanţă, din lipsă de probe. Noi suspecţi au apărut în cazul Anna Politkovskaia, în timp ce presupusul asasin probabil este în continuare în străinătate, afirmă rudele fostei disidente, la trei ani de la comiterea crimei. În privinţa presupusului asasin, Rustam Mahmudov, acesta este în străinătate şi se deplasează dintr-o ţară în alta. A fost observat într-un stat membru al UE. \" Parchetul rus anunţa în iulie 2008 că asasinul jurnalistei s-ar ascunde în Europa Occidentală. La începutul lunii septembrie, instanţa supremă din Rusia a retrimis Parchetului dosarul Politkovskaia, punînd capăt procesului iniţiat la 5 august. Trei presupuşi complici, între care fraţii Ibrahim şi Djabrail Mahmudov, achitaţi iniţial din lipsă de probe, vor compărea din nou sub aceleaşi acuzaţii, în timp ce persoana care ar fi comandat asasinatul nu a fost identificată, iar presupusul autor al crimei este în libertate. “Ancheta are o nouă şansă, cred că ultima”, afirmă fiul fostei jurnaliste, Ilia Politkovski.
În ultimii nouă ani, 22 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia, din cauza activităţilor profesionale, anunţă Tihon Dziatko, reprezentantul rus la organizaţia Reporteri fără Frontiere.