Orhan Pamuk denunţă „regimul de teroare în care libertatea presei nu mai există“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Orhan Pamuk denunţă „regimul de teroare în care libertatea presei nu mai există“

Externe 22 Septembrie 2016 / 17:52 499 accesări
Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Influentul jurnalist turc Ahmet Altan, arestat la 10 septembrie, a fost pus joi în libertate, în timp ce fratele său Mehmet, profesor universitar, a fost plasat în detenție în ancheta pe marginea puciului eșuat din 15 iulie, potrivit agenției de presă Anadolu, citată de AFP. La finalul unei audieri-maraton de aproape 12 ore, care s-a încheiat joi dimineața, Ahmet Altan, scriitor și redactor-șef al publicației „Taraf“, a fost eliberat condiționat, având interdicția de a părăsi țara. Fratele său Mehmet, arestat în același timp, a fost inculpat și plasat în detenție sub acuzația că a „îndemnat deschis la o lovitură de stat”. Lui i se reproșează, de asemenea, că este „membru al unei organizații teroriste”, potrivit agenției de presă turce.

Faptele reproșate celor doi frați datează din 14 iulie, cu o zi înainte de tentativa de puci. Ei au emis atunci ipoteza că va fi organizată o lovitură de stat, fără mai multe comentarii, pe postul de televiziune Can Erzincan (considerat pro-Gulen și închis), în cadrul unei emisiuni a cărei prezentatoare, Nazli Ilicak, a fost la rândul său plasată în detenție la sfârșitul lui iulie. Justiția turcă le reproșează că au rostit „mesaje subliminale” și îl acuză pe profesorul universitar că a încercat să „răstoarne guvernul republicii turce”, potrivit Anadolu.

În timpul interogatoriului său din biroul judecătorului, Ahmet Altan a dezmințit acuzațiile la adresa sa, dând asigurări „că și-a petrecut viața combătând lovituri de stat”, potrivit Anadolu.

OPOZIŢIA, DUPĂ GRATII

Ahmet Altan, personalitate a jurnalismului din Turcia, a lucrat timp de ani de zile pentru cotidianele „Hurriyet“ și „Milliyet“, înainte de a fonda, în 2007, publicația de opoziție „Taraf“, al cărei redactor-șef a fost până la demisia sa în 2012.

Anunțul privind arestarea celor doi frați a revoltat numeroși scriitori, jurnaliști sau universitari, care au lansat o petiție online, semnată de 300 de persoane, pentru a cere eliberarea lor.

Astfel, Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a denunțat această arestare și a estimat în mod virulent că Turcia se îndreaptă „spre un regim de teroare, în care libertatea presei nu mai există”.

De la tentativa de lovitură de stat și instaurarea stării de urgență, Ankara a lansat un val de epurări fără precedent. Peste 100 de jurnaliști au fost arestați și mai mult de 100 de mass-media critice la adresa puterii au fost închise.



12