Ori reciclezi, ori vei plăti taxe mai mari

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primăriile pregătesc terenul pentru sistemul „Plătești ce nu reciclezi”

Ori reciclezi, ori vei plăti taxe mai mari

Administrație 21 Octombrie 2016 / 07:10 3466 accesări

Ordonanța guvernamentală care permite autorităților locale să scadă facturile la salubrizare pentru persoanele care au obiceiul de a colecta selectiv deșeurile a intrat în vigoare în urmă cu aproximativ o săptămână. La nivelul județului Constanța, se poate spune că, în orașele mai mari și municipii cum sunt Constanța, Mangalia și Cernavodă, funcționează sistemele de colectare selectivă și reciclare. Administrațiile orașelor mici și ale comunelor abia acum reacționează. De exemplu, Primăria Techirghiol a amenajat recipiente destinate colectării selective în oraș, astfel încât să îi obișnuiască pe cetățeni cu reciclarea.

Colectarea selectivă a deșeurilor încă reprezintă o mare enigmă pentru cei mai mulți români. În ciuda numeroaselor campanii pentru promovarea colectării selective și reciclării, cu greu ne formăm reflexul de a arunca deșeurile în funcție de tipul lor. Totuși, dacă nu respectăm aceste principii, riscăm ca România să primească sancțiuni grave din partea Uniunii Europene (UE). Cum ne pot afecta pedepsele UE? Orice amendă pe care o primește țara noastră poate însemna taxe mai mari și investiții mai puține în beneficiul cetățenilor. Cu alte cuvinte, dacă nu reciclăm (activitate care prin specificul ei ne ajută să economisim resurse), riscăm să rămânem cu buzunarele goale.

CUM STIMULEAZĂ AUTORITĂȚILE LOCALE RECICLAREA

Pentru a evita eventualele sancțiuni care ne pândesc la tot pasul, în urmă cu aproximativ o săptămână, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care dă posibilitatea autorităților locale să implementeze un sistem de tipul „Plătești cât arunci”, adică să le impună cetățenilor să plătească la salubritate doar pentru cantitatea de deșeuri nereciclate. De altfel, la nivelul municipiilor și orașelor mai mari s-au pus în practică măsuri de încurajare a colectării selective și a reciclării. Mai proastă este situația în cazul orașelor mici și al comunelor, unde abia dacă zărești un coș de gunoi pe stradă. Chiar dacă, deocamdată, mulți lideri de administrații locale nu prea știu cu ce se mănâncă prevederile ordonanței proaspăt adoptate, pe ici, pe colo se iau măsuri pentru stimularea colectării selective și a reciclării. Prima primărie constănțeană care a reacționat după adoptarea ordonanței este cea din Techirghiol. Administrația a anunțat că a pus la punct un sistem de colectare selectivă a deșeurilor. „Au fost amplasate recipiente de colectare a deșeurilor din ambalaje în următoarele locuri: str. Nicolae Bălcescu (Biserica „Sf. Ilie“), str. Dr. Ion Tătăran (zona Rodna) și str. Narciselor colț cu str. Dr. Victor Climescu (zona Zori de Zi)”, se arată într-un anunț postat pe profilul de Facebook al Primăriei Techirghiol. Primarul Iulian Soceanu a explicat că, în ultima vreme, Garda de Mediu a efectuat mai multe controale în Techirghiol, în urma cărora a emis o serie de recomandări pentru a putea recicla cât mai mult. „Avem obligația ca, până în 2020, să putem asigura reciclarea și reutilizarea a minimum 50% din masa totală a deșeurilor. Pentru a atinge acest nivel, trebuie să reducem anual cantitatea de deșeuri eliminate prin depozitare selectivă, cu 15%. În caz contrar, vom fi obligați să achităm anual 100 de lei pe tona de deșeuri nereciclate”, a declarat Soceanu.

URMĂTOAREA ETAPĂ: UN ECO-PARC

Amenajarea de pubele pentru colectare selectivă este doar un prim pas pentru încurajarea acestui obicei. Anul viitor, administrația intenționează să amenajeze un eco-parc. „Ideea e să existe un spațiu în care omul poate veni, de câte ori vrea, să lase deșeurile, colectate separat, bineînțeles. Vor exista containere și pubele separate pentru fiecare tip de deșeu, de la hârtie, plastic și sticlă până la deșeuri electronice și resturi din materiale de construcții. Noi scăpăm de cheltuielile de transport, iar oamenii pot stabili singuri când predau deșeurile”, a explicat primarul Iulian Soceanu.

Constanța, Cernavodă și Mangalia, campioanele județului!

La nivelul întregului județ, am putea spune că unele administrații chiar au luat-o înaintea Guvernului la capitolul „colectare selectivă”. În Constanța, locuitorii multor cartiere sortează deșeurile din propriile case de mai mulți ani, în Cernavodă, firma de salubrizare se ocupă și de reciclare, iar în Mangalia au fost instalate sisteme de colectare selectivă a deșeurilor, care mențin gunoaiele sub pământ. Treptat, asemenea sisteme vor apărea și la nivelul celorlalte localități din județ.

Citește și:

Cum pot autoritățile să ne reducă facturile pentru deșeuri



12