Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfârșitul lumii mai așteaptă

Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola

Monden 15 Octombrie 2014 / 00:00 684 accesări

PREA MULTĂ PANICĂ Se vorbește atât de mult, în ultima vreme, despre virusul Ebola, dar un specialist în imunologie elvețian a ținut să atragă atenția că această epidemie nu va duce la dispariția omenirii. ”Orice gripă este mai periculoasă decât Ebola”, susține Beda M. Stadler, profesor la Institutul de Imunologie de pe lângă Universitatea din Berna. Totuși, potrivit celor mai recente date, epidemia de Ebola a făcut deja peste 4.000 de victime. Printre ultimele este și un oficial medical sudanez, angajat al ONU, care a murit într-un spital din orașul german Leipzig, unde fusese internat săptămâna trecută, după ce a contractat virusul în timp ce lucra în Liberia, una dintre țările cel mai afectate de febra hemoragică. Totodată, aeroportul londonez Heathrow a devenit primul din lume în care a început examinarea medicală a pasagerilor sosiți din țările africane afectate de epidemia de Ebola, pentru a preveni răspândirea acestui virus în Marea Britanie.

Expertul elvețian a declarat pentru site-ul Watson că vaccinul împotriva Ebola există deja și va fi lansat pe piață în curând. ”Până acum, nimeni nu voia să cheltuiască bani pe el. Companiile farmaceutice nu investesc fonduri de milioane de dolari în vaccinuri pe care să nu le poată vinde. Acum este clar că, dacă ele ar fi investit, s-ar fi îmbogățit. Este doar o chestiune de timp: în câteva luni, vaccinul va fi disponibil pe piață”, afirmă Beda Stadler. În opinia sa, în urma panicii stârnite în jurul acestui virus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va putea să colecteze fondurile necesare, iar marile companii farmaceutice vor avea de câștigat.

SUFERINȚĂ GROAZNICĂ Perioada de incubație a virusului Ebola este de la două la 20 de zile. ”Nu e mult, dar vom putea ști mereu unde este el”, a explicat expertul elvețian. La prima vedere, virusul Ebola se răspândește necontrolat. Însă aceasta funcționează doar în Africa. În Elveția, de exemplu, el nu are nicio șansă, estimează Beda Stadler. ”Avem o cultură diferită, diferite reguli de igienă”, argumentează expertul. ”În Africa, în timpul funeraliilor, oamenii trebuie îndepărtați cu forța pentru a nu îmbrățișa și săruta morții. La noi, trupurile se incinerează, iar astfel, pericolul transmiterii bolii poate fi îndepărtat”, a mai explicat acesta. În plus, clinicile și spitalele europene sunt mai bine dotate decât cele din Africa. ”Personalul este instruit și știe cum să efectueze măsuri de carantină. Orice gripă este mult mai periculoasă decât Ebola”, susține expertul, indicând că epidemiile de gripă în Europa au făcut mai multe victime decât virusul Ebola în Africa. Pe plan mondial, gripa duce anual la moartea a 250.00 - 300.000 de persoane, potrivit unor date statistice. Beda Stadler respinge versiunea potrivit căreia virusul Ebola ar suferi mutații. ”Este un nonsens. Ar fi fost într-adevăr un pericol dacă Ebola s-ar fi transmis pe calea aerului, ca în cazul gripei”, afirmă specialistul. De ce, atunci, este atât de mare panica? ”În primul rând, mortalitatea este prea ridicată. Apoi, decesul în urma Ebola survine după o suferință groaznică. Pacienții manifestă vărsături, diaree, organele interne încetează să le mai funcționeze”, susține expertul elvețian. Mortalitatea virusului Ebola este de 70%.

TRATAMENT INTENSIV În Spania, starea Teresei Romero rămâne stabilă, dar infirmiera nu mai este în pericol de moarte. Soţul său a denunţat deficienţele din modalitatea de tratare a bolii şi a cerut, într-o scrisoare deschisă transmisă presei, demisia directorului pentru Sănătate Publică din regiunea Madrid. Peste ocean, asistenta Nina Pham, de 26 de ani, prima persoană infectată cu Ebola în SUA, este în stare gravă, dar stabilă. Medicii americani au decis să îi administreze perfuzii cu sânge de la un supraviețuitor de Ebola, varianta care se pare că este cea mai eficientă pentru a trata infecția provocată de virus. Nina Pham se numără printre cei circa 70 de angajați ai Spitalului Prezbiterian din Dallas care au intrat în contact cu Thomas Eric Duncan, liberianul care între timp a decedat.

Spre deosebire de oficialii din Spania, autoritățile americane par să dea dovadă de ceva mai multă diligență în deterimarea cauzelor infecției. De exemplu, câinele asistentei din Texas care a contractat Ebola nu va fi eutanasiat, ci va fi monitorizat. Patrupedul nu prezintă simptome de boală. ”Depunem eforturi pentru a găsi un loc potrivit pentru îngrijirea câinelui, unde să-l putem supraveghea medical”, a anunțat David Lakey, directorul serviciului de sănătate din Texas. Și primarul din Dallas, Mike Rawlings, a declarat pentru cotidianul ”USA Today” că animalul nu va fi eutanasiat. ”Câinele este foarte important pentru pacientă şi dorim să fie în siguranţă”, a declarat edilul. Declaraţiile autorităţilor americane intervin în condiţiile în care Excalibur, câinele asistentei din Spania infectate cu virusul Ebola, a fost eutanasiat, în urma deciziei autorităţilor, deși nu prezenta nici el simptome de boală. Eutanasierea câinelui a provocat manifestaţii ale organizaţiilor pentru apărarea animalelor în capitala Spaniei, iar o petiţie semnată de 375.000 de persoane a cerut ca animalul să fie izolat şi nu ucis. Potrivit experţilor, câinii pot fi purtători ai virusului Ebola, deşi nu există dovezi cu privire la potenţialul risc de contaminare a oamenilor.



12