Cei peste 600 de ruși lipoveni din Constanța au celebrat Nașterea Domnului, cu colinde, daruri și multă voie bună alături de cei dragi. Ei fac parte din categoria credincioșilor ortodocși de rit vechi, alături de ucrainenii din Dobrogea, basarabenii și sârbii din Banat. Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Crăciunului este stabilită la 7 ianuarie, spre deosebire de creștinii ortodocși care respectă calendarul gregorian și sărbătoresc Nașterea Domnului la 25 decembrie.
UNDE VOR SĂRBĂTORI REVELIONUL RUȘII LIPOVENI DIN CONSTANȚA?
La Constanța, rușii lipoveni s-au pregătit pentru sărbătorirea Crăciunului încă de luni, 5 ianuarie. Începând de atunci, credincioșii au participat la numeroase slujbe oficiate la Biserica „Sf. Prooroc Ilie“, situată pe str. Tulcei. Slujbele au fost oficiate în limba slavonă. După Crăciun vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte la 13 ianuarie. La Constanța, rușii lipoveni vor celebra noaptea dintre ani chiar la sediul comunității rușilor lipoveni, filiala Constanța, situată pe str. Banu Mihalcea nr. 21. În județul Constanța trăiesc aproximativ 5.000 de ruși lipoveni. Cele mai reprezentative localități unde locuiesc etnici ruși lipoveni sunt Ghindărești, Năvodari, Cernavodă, 2 Mai și Constanța. Potrivit ultimului recensământ, numărul rușilor lipoveni din orașul nostru este de aproximativ 670.
STAȚIUNILE ROMÂNEȘTI, PLINE OCHI DE RUȘI ȘI MOLDOVENI
În stațiunile de la noi din țară, numeroși turiști ruși și moldoveni au sărbătorit Crăciunul, demonstrând că știu să se distreze. Ei au luat cu asalt atât stațiunile montane, cât și cele balneare. Printre cele mai căutate destinații au fost staţiunile de pe Valea Prahovei, dar şi Predeal, Poiana Braşov, Bran, Moeciu sau staţiunile balneare, în principal Băile Govora, Slănic Moldova sau Covasna. Și în următoarea perioadă se anunță valuri de turiști veniți din Republica Moldova în România. Potrivit patronatelor din turismul moldovean, peste 15.000 de turişti din Republica Moldova vin în România în perioada 2 - 18 ianuarie.
Tot patronatele din turismul moldovean estimează pentru acest an, de Sărbătorile pe stil vechi, o creştere de peste 50%, datorată în principal eliminării vizelor, dar şi promovării făcute în ultimul an turismului românesc în Republica Moldova. Astfel, turiştii din Republica Moldova cheltuiesc pentru vacanţe în România, într-un interval de doar două săptămâni, peste 3,7 milioane de euro. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primele zece luni ale anului trecut, în România au sosit 35.235 de turişti din Republica Moldova, în creştere cu 18,5% faţă de perioada similară a anului 2013. Cu această cifră, Republica Moldova se află pe locul 13 într-un top al ţărilor generatoare de turişti pentru România, clasament condus de Germania, Italia, Israel, Franţa şi Rusia.