Ortodonţia, prea puţin căutată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Ortodonţia, prea puţin căutată

Sănătate 24 Octombrie 2012 / 00:00 1761 accesări

În ultima perioadă, unele studii au scos la iveală faptul că ortodonţia (parte a stomatologiei care asigură aşezarea în poziţie normală a dinţilor pe arcadele dentare) constituie pentru unii români o necunoscută. De altfel, în general, mulţi apelează prea puţin la medicul dentist, fie că nu au banii necesari pentru tratamente, dar şi pentru că problemele dentare sunt considerate de ei mai puţin importante. Aşa se ajunge ca la nici 50 de ani mulţi să apeleze la proteza dentară. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă un control de specialitate măcar o dată pe an.

ORTODONŢIA, EVITATĂ DE ROMÂNI Un studiu recent efectuat de reprezentanţi ai unei clinici din Bucureşti arată că doar 29% dintre adulţii români cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani apelează la un medic ortodont, majoritatea fiind femei. „Luând în considerare faptul că dinţii se mişcă pe parcursul întregii vieţi, puţină lume ştie că problemele de parodontoză care apar la o anumită vârstă, la unele persoane, pot fi stopate sau ţinute sub control dacă se corectează muşcătura şi se menţine un control strict al igienei, evitând în acest fel riscul pierderii dinţilor, chiar şi a celor care au deja mobilitate”, potrivit specialiştilor care au realizat studiul. Conform medicilor ortodonţi, durata unui tratament ortodontic variază între şase luni şi doi ani. Problemele de ortodonţie se pot rezolva mult mai uşor în perioada copilăriei, în perioada de creştere, dar nu este exclusă remedierea acestora şi în perioada adultă. Medicii specialişti susţin că principalele probleme ortodontice care pot apărea în perioada adultă sunt probleme parodontale, cum ar fi retracţii ale gingiei, apariţia sensibilităţii dinţilor lângă gingie, tocirea dinţilor, pierderea osoasă graduală cu apariţia mobilităţii dinţilor şi, la un moment dat, pierderea acestora. De asemenea, pot apărea complicaţii cu manifestări diferite: dureri de cap, de ureche, dureri la nivelul gâtului, dureri la nivelul coloanei vertebrale şi deformări ale acesteia. „Astfel de situaţii mai complicate necesită cooperarea medicului ortodont cu alţi medici specialişti, cum ar fi paradontolog, implantolog, chirurg maxilo-facial. Rezolvarea problemelor de ortodonţie nu este legată numai de estetică. Punctul principal care se urmăreşte într-un tratament de ortodonţie este obţinerea unei funcţionalităţi corecte”, au mai spus medicii clinicii care a efectuat studiul (eşantionul ales fiind de 1.211 persoane).

LA CONSTANŢA, PREA PUŢINI SPECIALIŞTI Ortodonţia este o specializare care se studiază încă de pe băncile facultăţii, însă pentru a putea profesa ca medic ortodont este nevoie de un studiu de trei ani, după facultate. Şi Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa are în programa şcolară ortodonţia, spune decanul conf.univ.dr. Aureliana Caraiane, însă nu sunt mulţi cei care optează să profeseze ca ortodont. „În Constanţa sunt puţini medici ortodonţi raportat la numărul populaţiei care ar avea nevoie de un consult, respectiv de tratament de specialitate”, spune decanul. Ea susţine că Ministerul Sănătăţii scoate mult prea puţine posturi la concurs.

Taguri articol


12