Liderul al-Qaida vorbeşte despre martiriu ca despre o armă şi o cale spre glorie pentrru musulmani, într-o înregistrare video despre care CNN a afirmat sîmbătă că a fost interceptată înainte de a apărea pe site-uri islamiste. CNN, care a subliniat că autenticitatea înregistrării de 40 de minute nu poate fi verificată, a spus că nu există indicii privitoare la locul şi mometul în care au fost realizate imaginile. Înregistrarea conţine imagini vechi, dar probabil a fost compilată în ultima lună. Peisajul în care apare bin Laden este similar cu acelea văzute în înregistrări înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001. Acesta apare doar într-un fragment de 50 de secunde, în care subliniază că profetul Mahomed a dorit să fie un martir. “Care este statutul pe care cel mai bun dintre noi l-a vrut pentru el? Vrea să fie un martir. Chiar el a spus: “Prin cel în mîinile căruia îmi stă viaţa! Aş vrea să atac şi să fiu martir””, spune bin Laden.
Mustafa abu al-Yazid, numit comandant al-Qaida în Afganistan în mai, apare şi el în înregistrare, în care îi omagiază pe militanţii gata să moară pentru Jihad. Înregistrarea video este o compilaţie de imagini de documentar şi mărturii ale unor militanţi ce omagiază islamiştii căzuţi la datorie din Africa în Tadjikistan şi centrul Asiei. Unii dintre militanţi îşi citesc testamentul. CNN nu a precizat cum a fost interceptată înregistrarea, dar o parte a imaginilor a fost văzută pe lauramansfield.com, care furnizează traduceri din arabă şi analize legate de terorism. În ultimele săptămîni, site-urile islamiste anunţau că “în curînd, vor veni veşti bune de la şeicul Osama bin Laden”. Nu întîmplător, Senatul american a votat dublarea recompensei pentru prinderea lui ben Laden, care a ajuns astfel la 50 de milioane de dolari.
Pe de altă parte, Carlos Şacalul, calificat drept cel mai periculos terorist din lume pînă cînd bin Laden i-a furat titlul, a criticat militanţii al-Qaida, spunînd că sînt lipsiţi de profesionalism. Vorbind din închisoarea Clair-vaux, din nord-estul Franţei, i-a criticat teroriştii ce au vizat Marea Britanie, pentru că plănuiau să ucidă oameni obişnuiţi. În primul interviu telefonic acordat unui ziar, Vladimir Ilici Ramirez Sanchez, în vîrstă de 57 de ani, născut în Venezuela, a declarat că este întristat de pierderea oricărei vieţi omeneşti în Londra, oraş unde a trăit în tinereţe. Carlos Şacalul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru trei crime comise la Paris în 1875. Acesta va fi judecat din nou, în ianuarie, pentru patru atacuri cu bombă în Franţa, din 1982 şi 1983, în urma cărora 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 100 au fost rănite.
Carlos Şacalul, în prezent bolnav de diabet, obez, nu arată niciun semn de remuşcare, rîzînd atunci cînd este întrebat despre numărul victimelor sale. Cel mai îndrăzneţ atac al său a fost răpirea a 11 miniştri ai Petrolului, la Viena, în 1975, pentru care ar fi cerut zece milioane de dolari recompensă. A scăpat de CIA şi de serviciile secrete franceze cu ajutorul liderului libian Muammar Gadaffi, al lui Saddam Hussein şi unei reţele de baze din spatele Cortinei de Fier.