OSCE cere încetarea hărţuirii judiciare a candidaţilor electorali din Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

OSCE cere încetarea hărţuirii judiciare a candidaţilor electorali din Moldova

Externe 13 Februarie 2009 / 00:00 410 accesări

”Alegerile parlamentare din 5 aprilie, din R. Moldova trebuie să fie libere şi democratice, iar hărţuirea judiciară a candidaţilor electorali trebuie eliminată”, a declarat, la Chişinău, preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, deputatul portughez Joao Soares. O delegaţie a Adunării Parlamentare a OSCE, condusă de parlamentarul Joao Soares, a efectuat o vizită de lucru de trei zile în R. Moldova, vizitînd şi regiunea transnistreană. La încheierea vizitei, Joao Soares a declarat că un grup important de cîteva zeci de parlamentari din statele membre OSCE va veni în R. Moldova, pentru a monitoriza scrutinul parlamentar din 5 aprilie. Delegaţia actuală, compusă din parlamentari din Italia, Portugalia şi Turcia, a avut sarcina de a pregăti viitoarea misiune de observatori pentru alegerile din 5 aprilie. Joao Soares a declarat că a avut întrevederi cu partidele parlamentare şi extraparlamentare şi că a făcut apel către toţi participanţii la viitorul scrutin să asigure alegeri libere şi democratice în R. Moldova.

Procuratura Generală a R. Moldova a deschis mai multe dosare pe numele unor politicieni din opoziţie, iar în ultimile luni i-a citat de mai multe ori pe lideri din conducerea Alianţei Moldova Noastră, ai Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Liberal. Politicienii vizaţi au declarat că dosarele intentate sînt parte a unor presiuni natură politică menite să-i intimideze în prejma alegerilor parlamentare. Joao Soares a avertizat în privinţa folosirii resurselor administrative de către Partidul Comuniştilor. ”Îngrijorarea mare este dacă guvernarea va folosi, şi cum o va face, resursa administrativă pentru promovarea imaginii sale. Preocuparea noastră de bază este să observăm dacă partidul de guvernămînt va profita de poziţiile de conducere în administraţiile centrală şi locale pentru a obţine rezultate mai bune în alegeri. Avem deja informaţii în acest sens, dar aşteptăm opinia echipei noastre, care va veni luna viitoare”, a spus preşedintele AP OSCE. Potrivit oficialului, delegaţia de observatori ai AP OSCE – parlamentari cu multă experienţă – va monitoriza alegerile din R. Moldova cu stricteţe, bazîndu-se pe norme şi rigori internaţionale.

Referindu-se la discuţiile sale cu autorităţile transnistrene, Joao Soares a declarat că a primit din partea acestora asigurări că nu vor fi puse piedici pentru cetăţenii moldoveni din regiune să vină să voteze la 5 aprilie pe malul drept al Nistrului, controlat de autorităţile moldovene. Parlamentarul portughez a reiterat apelul de reluare a negocierilor pentru reglementarea conflicutlui transnistrean în formatul internaţional ”5+2”, cu participarea Chişinăului şi a Tiraspolului ca părţi implicate, a Rusiei, Ucrainei şi OSCE ca mediatori şi a UE şi SUA ca observatori. Partea bună, a spus Joao Soares, este că în pofida tensiunilor care există între autorităţile de pe cele două maluri ale Nistrului, în regiune nu există riscul izbucnirii unui conflict armat.

Fiecare al zecelea candidat la funcţia de deputat în R. Moldova are dublă cetăţenie

88 din cei 921 de candidaţi la funcţia de deputat, înregistraţi pînă în prezent de Comisia Electorală Centrală (CEC) din R. Moldova, deţin cetăţenia altor state, iar 82 de candidaţi au depus cerere pentru a o obţine. Cei mai mulţi candidaţi cu dublă cetăţenie provin din Partidul Liberal, cu 22 de persoane, dintre care una are cetăţenie rusă, iar restul, cetăţenie română. Alţi nouă candidaţi din partea Partidului Liberal au declarat la CEC că au depus cereri pentru a dobîndi cetăţenia altei ţări. De exemplu, Partidul Liberal Democrat din Moldova are, pe listele de candidaţi, două persoane ce deţin dublă cetăţenie, iar 31 sînt pe cale de a o obţine. La Partidul Popular Creştin-Democrat, şapte o deţin, iar zece sînt pe cale de a o obţine, iar la Mişcarea Acţiunea Europeană, 13 o deţin, iar zece au depus actele în vederea obţinerii acesteia. Legislaţia în vigoare a R. Moldova interzice persoanelor cu dubla cetăţenie să deţină funcţia de deputat, dar le permite să candideze. Dacă devin deputaţi, persoanele respective trebuie să decidă: fie refuză mandatul, fie renunţă la cea de-a doua cetăţenie.

Taguri articol


12