Reprezentantul pentru libertatea presei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) i-a cerut premierului italian Silvio Berlusconi să îşi retragă plîngerile împotriva publicaţiilor “La Repubblica” şi “L\'Unita”, pe care le-a acuzat de defăimare. Miklos Haraszti s-a declarat îngrijorat din cauza sumei de trei milioane de euro solicitate de premierul italian ca despăgubiri din partea celor două ziare de stînga.
Plîngerea împotriva cotidianului “La Repubblica” vizează întrebările publicate zilnic, de mai multe luni, referitoare la scandalurile legate de viaţa privată a premierului italian. “Adresarea permanentă de întrebări, chiar şi părtinitoare, este un instrument al funcţiei de corectare a presei. Dreptul publicului de a fi informat include, inevitabil, şi dreptul presei de a pune întrebări”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE. Miklos Haraszti a adăugat că, potrivit jurisprudenţei CEDO, liderii politici trebuie să accepte un nivel mai ridicat al criticilor decît un cetăţean obişnuit. Cotidianul “La Repubblica” îi cere premierului în principal explicaţii privind relaţiile sale cu Noemi Letizia, numărul întîlnirilor cu tînăra şi locul unde au avut loc acestea. Întrebările se referă şi la profesia tinerelor invitate la unele dintre petrecerile lui Silvio Berlusconi, dar şi la posibilul impact al acestora asupra bunului mers al afacerilor de stat. Plîngerea formulată de premierul italian împotriva publicaţiei “L\'Unita” se referă la acuzaţiile aduse de ziar privind ameninţările la adresa libertăţii presei.
Silvio Berlusconi a anunţat acţiuni în justiţie şi împotriva cotidianului spaniol “El Pais” şi a săptămînalului francez “Le Nouvel Observator”. Conducerea cotidianului spaniol, care a publicat fotografii de la petrecerile organizate la reşedinţa lui Silvio Berlusconi din Sardinia, a anunţat că nu a fost contactată de avocaţii acestuia.