Din ce în ce mai multe femei trecute de prima tinereţe se plîng de anumite afecţiuni ale sistemului osos. Oasele au o fragilitate mai mare după o anumită vîrstă, frecvent înregistrîndu-se fracturi la femei. Nu doar vîrsta este cauza acestor afecţiuni, mulţi alţi factori “contribuind“ la osteoporoză. Pentru a afla mai multe despre osteoporoză, despre cauzele şi factorii care duc la “dobîndirea“ acestei boli ne-am adresat şefului Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate (BPPSES) din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, dr. Loti Popescu.
Ce este osteoporoza?
Loti Popescu: Osteoporoza este o afecţiune frecventă a femeilor (dar nici bărbaţii nu sînt ocoliţi!) care au depăşit 50 de ani. Ea se manifestă prin scăderea masei osoase, alterarea microarhitecturii ţesutului osos, avînd ca urmare fragilizarea osului, creşterea fragilităţii osoase şi a susceptibilităţii/frecvenţei la fracturi, în special de şold, antebraţe şi vertebre. Pe glob, la fiecare două secunde, survine o fractură din cauza osteoporozei. Trebuie luat în considerare faptul că examenele radiologice convenţionale/clasice nu reuşesc să evidenţieze osteoporoza «în faşă», ci abia după ce s-a pierdut 50% din masa osoasă, cînd devine evidentă rarefierea masei osoase.
Există anumite persoane predispuse? Care sînt factorii de risc pentru osteoporoză?
L.P.: Sînt mai mulţi factori de risc: în primul rînd vîrsta, ereditatea/terenul genetic, tipul constituţional, stilul de viaţă şi alte afecţiuni asociate. Masa osoasă maximă este atinsă în jurul vîrstei de 30-35 ani. Apoi, pierderea de masă osoasă este de 1% pe an, se accelerează după menopauză şi poate atinge 5-15% pe an. De aceea, cînd vorbim despre prevenirea osteoporozei, este deosebit de importantă vîrsta la care începe prevenirea. Ideal ar fi ca, în jurul vîrstei de 28-30 ani, femeile să înceapă să se preocupe de acest aspect al sănătăţii. Deficitul de estrogeni şi anumite medicamente de tipul corticosteroizilor reprezintă, de asemenea, factori de risc pentru osteoporoză. Persoanele mai înalte (cu oase mai lungi) sînt mai dezavantajate la căderi. Legat de stilul de viaţă, o menţiune specială trebuie făcută pentru alimentaţie. Tinerele trebuie să ştie că toate băuturile acidulate, bogate în fosfor, favorizează sărăcirea în calciu. De asemenea, alimentaţia fără calciu, cu sare şi proteine animale în exces, reprezintă unul dintre factorii majori care dau osteoporoza, care accelerează acest fenomen. Alte cauze care duc la osteoporoză sînt fumatul şi consumul excesiv de alcool. De asemenea, bolile endocrine (diabet, afecţiuni ale tiroidei), hematologice (limfoame, leucemii), imobilizarea prelungită, anumite medicamente, absenţa expunerii totale la soare cresc riscul de osteoporoză.
Cum influenţează tutunul şi alcoolul osteoporoza?
L.P.: Foarte multă lume nu ştie că fumatul este un factor de risc pentru osteoporoză. După menopauză, pierderea de masă osoasă este mai mare la femeile fumătoare decît la nefumătoare. Riscul fumătoarelor de a face o fractură de şold este cu 50% mai mare decît al nefumătoarelor. La fumătoare, nivelul sangvin de estrogeni este scăzut la jumătate. Nicotina şi celelalte componente slăbesc scheletul osos şi indirect, prin: diminuarea absorbţiei intestinale de calciu, scăderea secreţiei de estrogeni şi creşterea cortizolului în sînge. Alcoolul în exces inhibă formarea osoasă printr-un efect toxic direct asupra osteoblastelor şi indirect, prin reducerea absorbţiei de calciu. Cafeaua şi ceaiul negru scad absorbţia intestinală a calciului şi cresc eliminarea sa prin urină.
Ce înseamnă o problemă de sănătate publică?
L.P.: Orice afecţiune care pune în pericol nu numai sănătatea, viaţa unui individ, ci şi a anturajului, comunităţii, societăţii, prin efectele majore pe care le implică şi cuprinde mase largi de oameni este considerată problemă de sănătate publică. Osteoporoza este o problemă de sănătate publică.