Osteoporoza, speranţe şi pericole

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Osteoporoza, speranţe şi pericole

Monden 28 Decembrie 2006 / 00:00 727 accesări

Unele femei trecute de menopauză, care au osteoporoză, ar putea să renunţe la medicamentele pentru protecţia oaselor după cinci ani de tratament, fără să îşi mărească riscul de fracturi. De fapt, doctorii nu au fost siguri pînă acum cît timp este necesar ca femeile să folosească tratamentul pentru osteoporoză, unii spunînd că el trebuie urmat pe toată perioada vieţii. Tratamentul osteoporozei, format din clasa medicamentelor bisfosfonate, acţionează la nivelul oaselor, mai ales în cazul femeilor ajunse la menopauză, întărindu-le sistemul osos şi scăzînd riscul apariţiei fracturilor.

Ultimele cercetări au arătat că femeile care au încetat tratamentul după cinci sau mai mulţi ani au avut acelaşi grad de fracturi ca şi femeile care au continuat să ia medicamentele. Oricum, femeile cu risc ridicat de fracturi la coloana vertebrală ar trebui să continue tratamentul. Fracturile grave la coloana vertebrală, asociate cu simptome dureroase, au fost mai puţine în cazul femeilor care au continuat tratamentul, dar diferenţa a fost mică, de 5% în cazul celor care au întrerupt tratamentul versus 2,5% în cazul celor care l-au continuat. Descoperirile mai arată că femeile care doresc să ia tratamentul timp de zece ani pot face acest lucru fără a suferi vreo afecţiune. Studiul, care a implicat 1.099 de femei, s-a derulat pe o perioadă de zece ani.

Osteoporoza este mai frecventă în cazul femeilor decît al bărbaţilor, însă recent s-a descoperit că aceasta se poate instala şi din cauza utilizării îndelungate a medicamentelor contra acidităţii stomacale. Cercetătorii americani au descoperit că pacienţii care iau "inhibitori de pompă de protoni", de tipul omeprazol sau omeran, mai mult de un an, prezintă cu 44% mai multe riscuri de producere a fracturilor de şold. Experţii spun că medicii ar trebui să ia în considerare riscurile administrării pe timp îndelungat a acestor medicamente care pot fi luate direct din farmacii, fără reţetă. Aceste medicamente pot interacţiona cu capacitatea organismului de a absorbi calciul necesar menţinerii unei bune sănătăţi a scheletului. Cercetătorii recomandă administrarea de suplimente cu calciu în paralel cu tratamentul cu medicamente împotriva acidităţii stomacale, mai ales în cazul persoanelor în vîrstă.

Taguri articol


12