Osteoporoza va goli puşculiţa statului român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Semnale de alarmă! În următorii 12 ani

Osteoporoza va goli puşculiţa statului român

Sănătate 21 Octombrie 2013 / 00:00 503 accesări

Osteoporoza, boală scheletică ce presupune scăderea masei osoase şi alterarea microarhitecturii ţesutului osos, afectează un număr tot mai mare de români. Dacă, în anii ’80, afecţiunea era o necunoscută pentru mulţi, ea constituie acum un semnal de alarmă. De la an la an datele statistice alarmează, astfel că sunt organizate evenimente care vin să atragă atenţia asupra importanţei controalelor medicale periodice, asupra măsurilor ce trebuie luate pentru prevenirea bolii. Diagnosticarea în timp util este extrem de importantă atât pentru pacient, cât şi pentru stat, care este nevoit să suporte sume însemnate, spun medicii.

Un raport al Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză (IOF), prezentat la Congresul european pentru osteoporoză şi artroză, desfăşurat la Roma, la începutul anului, relata că tratarea osteoporozei costă statele UE 37 miliarde de euro în fiecare an. Studiul avertiza că dacă nu se vor lua măsuri de prevenire a acestei afecţiuni, inclusiv creşterea investiţiilor în acest scop, cheltuielile cu tratarea ei vor creşte considerabil.

CUM SE DEPISTEAZĂ Boala se depistează printr-o metodă de măsurare a densităţii oaselor cu un aparat numit DEXA, bazat pe densitometria osoasă. Ţara noastră are 2,4 densitometre la un milion de locuitori, în condiţiile în care norma europeană este de 11.

ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII (OMS) A CREAT O APLICAŢIE NUMITĂ FRAX, CU CARE POPULAŢIA ÎŞI POATE CALCULA RISCUL DE FRACTURĂ. ROMÂNIA ARE, DIN 2011, PROPRIA VERSIUNE A PROGRAMULUI, CE POATE FI ACCESATĂ PE SITE-UL ASOCIAŢIEI PENTRU PREVENIREA OSTEOPOROZEI DIN ROMÂNIA, WWW.ASPOR.RO.

Deşi gratuită, aplicaţia a avut doar 26.000 de accesări în doi ani în România, în comparaţie cu Ungaria, care a avut peste 100.000 de accesări.

STATISTICI La noi, un milion de femei şi bărbaţi cu vârste peste 50 de ani sunt diagnosticaţi cu osteoporoză, cu o prevalenţă de 20,5% la femei şi 6,2% la bărbaţi, potrivit datelor furnizate de preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice, Daniel Grigorie. În România, incidenţa fracturii de şold este una moderată, aproximativ 200 la suta de mii de locuitori. Costurile fracturii de şold reprezintă însă 50% din totalul costurilor fracturilor osteoporotice. Incidenţa fracturii de şold creşte exponenţial după 70-75 de ani şi apoi scade la vârstele avansate.

SPECIALIŞTII ESTIMEAZĂ CĂ, DACĂ ÎN 2010 CELE 94.000 DE FRACTURI AU COSTAT STATUL ROMÂN 129 MILIOANE DE EURO, COSTURILE VOR AJUNGE ÎN 2025, DOAR PRIN SCHIMBĂRILE DEMOGRAFICE, LA 150 MILIOANE DE EURO.

CUM NE ÎNTĂRIM SISTEMUL MUSCULAR ŞI OSOS Specialiştii spun că pentru prevenirea bolii (întărirea sistemului muscular şi osos) sunt ideale exerciţiile fizice. Cei de la Fundaţia Internaţională de Osteoporoză spun că avem nevoie de minimum 40 de minute de mişcare de trei - patru ori pe săptămână. Dar asta nu e tot. La fel de importante sunt şi alimentaţia, care trebuie să conţină suficient calciu şi proteine, dar şi evitarea obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul sau consumul exagerat de alcool.

ZIUA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA OSTEOPOROZEI Ieri, la nivel mondial s-a celebrat Ziua de Luptă Împotriva Osteoporozei. Ea a fost instituită de OMS având în vedere faptul că, în ultimele decenii, osteoporoza, supranumită „hoţul tăcut“, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecinţe majore asupra populaţiei. Ziua dedicată osteoporozei marchează lansarea unei îndelungate campanii dedicate creşterii gradului de conştientizare la nivel mondial a ceea ce înseamnă această maladie, cum poate fi prevenită, diagnosticată şi care este tratamentul adecvat. Tema pentru 2013 face referire la „femeile aflate la menopauză şi sănătatea oaselor lor”, evidenţiind motivele pentru care femeile, în special, prezintă cel mai mare risc de a suferi de osteoporoză, fiind cel mai expuse la fracturi. Ziua Mondială a Osteoporozei a fost lansată, la 20 octombrie 1996, de către Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie şi susţinută de Comisia Europeană.

La fiecare 30 de secunde are loc o fractură osteoporotică

Potrivit OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de osteoporoză. În Europa şi Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că, la fiecare 30 de secunde, o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se consideră că, în următorii 50 de ani, numărul fracturilor osteoporotice se va dubla.



12