Otrava din... conserve! Te îngrozești ce conțin!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au verificat 60 de sortimente de conserve din marile magazine

Otrava din... conserve! Te îngrozești ce conțin!

Sănătate 18 Ianuarie 2016 / 17:54 1612 accesări

Studiul privind calitatea unor produse alimentare întreprins de către specialiști ai Asociației pentru Protecția Consumatorilor (APC) din România continuă. În primele zile din ianuarie, ei au achiziționat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri sau supermarketuri) pentru a analiza conținutul și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. ”25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv, și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu”, potrivit unui comunicat al APC România.

PRODUSE ANALIZATE Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de către: Scandia Food SA, Hame România SRL, Tulip Food Company Danemarca, Auchan România SA, România Hypermarche SA, Rewe România SRL, Carrefour România SA, Prefera Foods SA, Animex Foods Polonia, Mega Image SRL, Vascar SA, Zone International Trading SRL, Defne Selos SRL, Orkla Foods România, Durra Diamant SRL, Garom Food SRL, Profi Rom Food SRL și Agrico Polonia.

CALITATE SCĂZUTĂ Cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip, susține APC în documentul citat. În cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari: 90% din conservele analizate conțin aditivi, adică E-uri, de la 1 până la 9 aditivi; 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu; 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu; 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin; 37% din conservele analizate conțin caragenan; 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM „La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu”, explică preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Tot el a subliniat că trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. ”Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a adăugat conf. dr. Stanciu. Studiul privind calitatea conservelor din carne face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.



12