Un nivel mai scăzut de colesterol dar mai multă vitamina D, cu siguranţă, oul din zilele noastre este mult mai sănătos decât oul din trecut, potrivit unui studiu american. Şi, în timp ce unii dintre cercetătorii americani încearcă să promoveze consumul de ouă, susţinând că să mănânci un ou în fiecare zi este în regulă, după modelul mărului care ar ţine medicul departe, nutriţioniştii protestează. Studiul a fost realizat de cercetătorii din cadrul Departamentului de Cercetare Agricolă din Departamentului de Agricultură al SUA, care au constatat că, faţă de ultimele analize ale conţinutului nutriţional al oului datând din 2002, acest produs conţine, la ora actuală, o cantitate cu 14% mai scăzută de colesterol dar şi cu 64% mai multă vitamina D, implicată în reglarea nivelului de calciu şi fosfor în organism. S-au analizat ouă provenite de la 12 ferme răspândite pe întreg teritorul SUA. În mod deosebit, oul american mediu al anului 2011 a reieşit a avea un conţinut de colesterol de 185 miligrame, în condiţiile în care limita recomandată de nutriţionişti în dieta zilnică este de 300 de miligrame, respectiv 200 de miligrame pentru persoanele predispuse la boli cardivasculare.
Alţi specialişti în nutriţie nu sunt însă de acord. Andrea Ghiselli, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare a Alimentelor şi Nutriţie din Italia (INRAN), consideră că decizia de a consuma ouă zilnic poate fi una chibzuită doar dacă persoana respectivă înlocuieşte cu ele carnea din dietă. ”În cadrul unei diete echilibrate nu poate fi susţinut consumul cotidian de ouă în dauna celui de peşte şi legume”, afirmă acesta. În opinia sa, alimentele trebuie privite întotdeauna din două perspective: cea a aportului pe care-l aduc şi cea a altor alimente esenţiale pe care le elimină din dietă.