Ouăle Faberge, artă la superlativ

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ouăle Faberge, artă la superlativ

Cultură 02 Aprilie 2018 / 11:34 1527 accesări

Oul Caucazului

Oul Caucazului

Oul Palatului Alexander

Oul Palatului Alexander

Celebrele ouă Faberge au fost create la sfârşitul secolului al XIX-lea si începutul secolului al XX-lea pe baza unei cereri făcute de ţarii Alexandru al-III-lea şi Nicolai al-II-lea. Aceste opere de artă în miniatura, din metale prețioase încrustate cu pietre, sunt o minune de măiestrie și o adevărată comoară artistică.

Cele mai celebre ouă produse de Fabergé au fost și cele mai mari realizate pentru Alexandru al III-lea şi Nicolae al II-lea ai Rusiei; acestea sunt adesea denumite în continuare ouă Faberge imperiale. Faberge a creat 50 de asemenea ouă, numai 42 au supravietuit. Alte două ouă, Constellation şi Kareliană, au fost planificate pentru 1918, dar nu au fost facute pentru că Nicolae al II-lea şi familia sa au fost asasinaţi în acel an (Nicolae a abdicat un an înainte). Şapte ouă mari au fost făcute pentru familia Kelch de la Moscova.

Primul ou Fabergé a fost creat pentru ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei, care a dorit să-i ofere soţiei sale, ţarina Maria Fedorovna, în 1885, un ou de Paşte, dar si pentru a sărbători a 20-a aniversare a logodnei lor. Se crede că inspiraţia ţarului pentru acest original cadou a fost un ou deţinut de mătuşa țarinei Maria, Prinţesa Marie Wilhelmine a Danemarcei, care în copilăria țarinei i-a captivat imaginatia cu povești despre acest ou.

Cel mai frumos ou facut in perioada tarului Alexandru al III-lea a fost “oul Caucazului”, conformunei parti a expertilor de specialitate. Acest ou nu a fost recuperat de ruși și este păstrat la Muzeul Metropolitan din New York, ca parte din colecția fundației Matilda Geddings Gray.

Oul Caucazului a fost realizat din aur galben și multicolor, argint, rubin emailat, încrustat cu diamante, , platină, fildeș, perle şi picturi tempera pe fildeş. Oul prezinta o cabană de vânătoare imperiala din Abastumani, în Caucaz, unde Marele Duce George și-a petrecut cea mai mare a vieții lui după ce a fost diagnosticat cu tuberculoză. Miniaturile au fost semnate de către Krijitski, cel mai mare miniaturist rus la secolului al XIX-lea. Miniaturile sunt vizibile prin deschiderea a patru mici uşi din jurul oului. Fiecare usă are o cifră de diamant formând anul 1893. În spatele capacului rabatabil de la partea de sus este un portret al Marelui Duce, în uniforma lui navală.

O altă capodoperă este fără îndoiala Oul Palatului Alexandru. Oul a fost comandat de țarul Nicolae al II-lea drept cadou de Paşte pentru soţia sa, Alexandra Feodorovna. Acesta este păstrat în Muzeul Arsenalului din Kremlin.

(sursa: politeia.org.ro)



12