Ordonanţa de Urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, de prevederile ei beneficiind 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane lei pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor. Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat miercuri, după şedinţa de Guvern, că OUG elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017. "Prin adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă încercăm să rezolvăm nişte inechităţi strânse de ani de zile", a spus ministrul. Referitor la sectorul de Sănătate, Pâslaru a spus că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc ţara din cauza veniturilor scăzute, de aceea ordonanţa rezolvă inechităţile, egalizează salariile persoanelor încadrate pe aceeaşi funcţie şi acordă un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită.
În ciuda declaraţiilor optimiste ale ministrului, sindicatele sunt în continuare nemulţumite şi spun că nu vor renunţa la proteste. “Sindicatele sunt nemulțumite în continuare, mai ales cele din Educație. Reprezentanții acestora au reproșat celor de la Ministerul Muncii că nu au banii necesari pentru a opera corecții necesare pentru tot sistemul, dar au banii necesari să opereze alte corecții, la Administrația Prezidențială. Ministrul Muncii le-a promis sindicaliștilor că urmează să retragă acest articol din cadrul Ordonanței de Urgență. Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi respectat, după ce acest text al ordonanței va fi aprobat astăzi în ședința Executivului”, potrivit antena3.ro.
Referitor la informaţiile potrivit cărora angajaţii Administraţiei Prezidenţiale ar beneficia de cele mai mari creşteri salariale, ministrul Muncii a precizat că sunt doar "zvonuri" şi în textul ordonanţei aprobate miercuri "nu există vreo prevedere în afara aparatului operativ al ministerelor" din cauză că resursele financiare nu permit aşa ceva. În ceea ce priveşte sistemul educaţional, prin OUG se aşază grila pe aceleaşi principii şi se face un pas pentru o lege unitară a salarizării. Însă, atenţie, nu pentru toată lumea! „În paralel, salariile din Educație vor fi corectate doar pentru 50% dintre funcții, de la data de 1 august, o corecție mare, de aproximativ cinci puncte procentuale. Abia în luna decembrie 2017 urmează să fie operate și restul corecțiilor financiare în acest sistem și bonusurile de performanță urmează să fie primite începând cu data de 1 ianuarie 2018”, potrivit aceleiaşi surse.
Pe de altă parte, în domeniul sanitar, urmează să aibă loc o corecție financiară de aproximativ 10%, în special debutanții sunt cei care vor primi mai mulți bani, spre deosebire de restul medicilor, iar bonusurile de performanță vor fi acordate începând cu data de 1 ianuarie 2017.