Ovăzul, esenţial pentru sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ovăzul, esenţial pentru sănătate

Sănătate 25 Mai 2013 / 00:00 580 accesări

În societatea actuală, modernă şi preocupată constant de alimentaţia sănătoasă, ovăzul este folosit în 95% din cazuri ca hrană ideală pentru cabaline şi doar 5% pentru consumul uman. Acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru că arată faptul că oamenii încă nu sunt conştienţi de efectele nemaipomenite ale acestui aliment. Potrivit ziare.com, ovăzul constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect pentru că un singur bol de ovăz poate face minuni pentru corpul tău. Beneficiile ovăzului: reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile; întăreşte sistemul imunitar – tot datorită fibrelor din ovăz pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii; protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă; reglează nivelul tensiunii arteriale – prin acţiunea benefică a fibrelor asupra circulaţiei sangvine pot fi prevenite bolile cardiovasculare, “ucigaşul” numărul 1 la nivel mondial; reduce stresul oxidativ – prin acţiunea antioxidanţilor care luptă împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi; reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei; reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat; previne instalarea cancerului de sân – în special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. De asemenea, copiii sunt feriţi de pericolul astmului – dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun. Pentru cei pofticioşi… ovăzul reduce apetitul şi ajută la controlul greutăţii corporale – fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă astfel că te vei simţi mai sătul pe o perioadă mai mulgă de timp şi vei mânca mai puţin, aspect care se va răsfânge în mod pozitv şi asupra siluetei. Te scapă de corvoada laxativelor – conţinutul bogat de fibre promovează un tranzit intestinal sănătos, astfel că nu vei mai avea nevoie de laxative, medicamente care pot avea efecte adverse grave precum slăbirea excesivă şi malnutriţie, în special în rândul persoanelor vârstnice.

Taguri articol


12