Ovidius - celebrat la Primăvara Artelor. Anul său Omagial - iarna vrajbei noastre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Grădina Artelor“ și-a deschis porțile pentru toţi tinerii Constanţei! Încep înscrierile pentru FITIC!

Ovidius - celebrat la Primăvara Artelor. Anul său Omagial - iarna vrajbei noastre

Cultură 01 Martie 2017 / 19:35 3021 accesări

Anul Omagial „Ovidius” a debutat într-un mod mult mai puţin spectaculos decât ne aşteptam. Ne-am gândit că, dat fiind importanţa acestui an omagial (2.000 de ani de la moartea sa), Constanţa ar fi trebuit să fiarbă, încă de anul trecut, în focul pregătirilor de evenimente, care de care mai spectaculoase, care să rivalizeze cu ce se întâmplă, pe aceeaşi temă, în mari oraşe europene. La noi însă, tăcere, linişte şi pace. Nimeni nu susură nimic. Ovidius? O statuie murdară, într-o piaţă ce-i poartă numele dar nu şi specificul, dat fiind faptul că aici este centrul tarabelor de suveniruri (şi nu se vând, „ovizi”, credeţi-ne!) şi concertelor de muzică uşoară, atât de uşoară că ni se face rău. Pentru a echilibra probabil această subtil regăsită uşurătate a fiinţei, în fiecare an Ovidius Publius Naso respiră fumul gros al grătarelor şi fructelor de mare, că de, festivaluri să fie, ce mai contează de care. Cultura nu vinde, aşa că, dă-i cu scoica neamule, să umplem maţu’ şi să fie toată lumea fericită.

Subtil, s-au aruncat pe piaţă vorbe despre nişte investiţii pe care administraţia locală ar fi trebuit să le facă în evenimente CULTURALE (astea nu-s cu scoici şi nici cu grătare şi nici cu gurişti, pardon, cântăreţi dă muzici uşoare), dar au rămas la nivel de zvon. Până la urmă de ce să ne agităm atât? Reprezentanţii zonei culturale s-au aliniat la start şi au depus în poala administraţiei locale mai multe proiecte, care însă s-au pierdut pe drum sau pe la domni binevoitori care au preluat ideile şi au încercat să le vândă. Cui? Aceloraşi instituţii culturale de la care aceste idei porniseră. Pare penibil? Este! Constanţa este un oraş mic, iar cultura ţine rândurile strânse, indiferent de orgoliile de moment care par/sunt prea mari.

Ca să concluzionăm, până în data de 1 martie nu s-a întâmplat nimic care să-l omagieze pe Ovidius Publius Naso „dăcât” Primăvara Artelor. Sună bine, dar acest eveniment este deja consacrat în peisajul cultural constănţean (a împlinit chiar 10 anişori şi îi urăm mulţi înainte), aşa că nu putem decât să apreciem efortul mediului academic de a salva, cu slabele-i mijloce, situaţia a ceea ce a fost pompos intitulat Anul Omagial Ovidius. Pe această cale, amintim celor care nu sunt în breaslă că un eveniment de bun simţ – nu la cote înalte – cu invitaţi străini şi care să ducă numele Constanţei peste hotare are nevoie de multe luni de pregătiri şi de implicarea şi susţinerea administraţiei locale. Sperăm doar că liderii urbei să nu fi preluat de la Ovidius imobilitatea ca semn al stabilităţii culturale! Statuia nu are încotro, ei însă ar trebui să se implice cu adevărat şi să mişte lucrurile!

Vă vom ţine la curent cu mersul (sau statul) evenimentelor de care toată Constanţa ar trebui să beneficieze!

Primăvara Artelor, în fiecare an pentru constănţeni

Să revenim la Primăvara Artelor, maratonul de evenimente deja consacrat, organizat de Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Important de reţinut este însă faptul că - deşi nu ştim cât şi cum anume se va implica autoritatea locală în ce priveşte celebrarea Anului „Ovidius” – Parcul Tăbăcărie s-a „deschis” către adolescenţi şi tineri. Această adevărată „schimbare la faţă” consistă într-un spaţiu gândit special pentru aceştia, dimensionat potrivit cerinţelor şi necesităţilor lor, intitulat „Grădina Artelor”. Acest spaţiu va fi populat, timp de două săptămâni, de studenţii, masteranzii şi profesorii de la Facultatea de Arte din Universitatea „Ovidius” din Constanţa, care îşi doresc să imprime un adevărat trend cultural care să transforme „Grădina Artelor” într-o permanenţă. Efortul acestora trebuie apreciat, aşa că nu îi ocoliţi şi validaţi-le, prin prezenţă, munca, deloc uşoară. Ei reprezintă „generaţia următoare” a ucenicilor într-ale artei şi viitorul estetic şi principial al urbei.

Mai mult, în „Grădina Artelor” sunt invitaţi şi aşteptaţi toţi adolescenţii şi tinerii Constanţei care au veleităţi artistice. Potrivit organizatorilor, „scena este deschisă tuturor elevilor, liceenilor și studenților talentați, care vor să performeze în fața publicului. Ne puteți scrie pe pagina noastră de Facebook, Gradina Artelor, și vom include momentele voastre în programul „Primăverii artelor“”. „Vrem să transformăm acest loc într-un spațiu dedicat tinerilor și artelor. Elevii și studenții să petreacă timp liber de calitate aici, iar la vară să deschidem o tabără de creație, unde să se sculpteze, să se picteze, să organizăm workshop-uri și alte activități artistice“, a declarat asist.univ.drd. Ovidiu Felipov.

„Grădina Artelor” reprezintă, de asemenea, primul pas către restaurarea amfiteatrului ca loc de performing. „Până pe 15 martie, vă așteptăm în Grădina Artelor, care va găzdui, în fiecare zi, concerte de muzică de toate genurile, expoziții, spectacole diverse, happening-uri și workshop-uri organizate de către studenții și masteranzii de la toate specializările Facultății de Arte, alături de profesorii coordonatori, în cadrul „Primăverii artelor”“, a declarat prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, decanul Facultății de Arte.

Constănțenii pot găsi în „Grădina artelor“ și mărțișoare, felicitări și produse handmade lucrate cu pasiune, într-o diversitate de stiluri, special pentru această perioadă a anului, de către studenți și artiști.

Încep înscrierile pentru FITIC, ediţia a II-a!

Tot în cadrul acestui eveniment de tradiţie a fost anunțată și deschiderea înscrierilor pentru cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC). FITIC a fost, anul trecut, un proiect pilot ce a declanşat o adevărată revoluţie la Constanţa. Pentru prima oară, teatrul a ieşit în stradă, blocând bulevardul Ferdinand, şi şi-a cerut, prin vocea celebrului Horaţiu Mălăele, drepturile sau măcar un spaţiu îndeajuns de încăpător pentru toţi doritorii, constănţeni şi turişti. Nu s-a întâmplat nimic deocamdată, dar cu sprijinul administraţiei locale suntem siguri că se va întâmpla, Constanţa putând redeveni un adevărat pol cultural, aşa cum o recomandă istoria nu foarte îndepărtată.

De săptămâna viitoare, site-ul fitic.ro stă la dispoziția studenților și actorilor independenți care vor să participe la acest eveniment, care a avut un succes memorabil anul trecut, iar în 2017 va căpăta o și mai mare amploare. „Am început pregătirile pentru a doua ediție FITIC, pentru că ne dorim un festival și mai mare, cu spectacole și acțiuni care să se desfășoare în mai multe locații, chiar și în stradă și pe plajă, deoarece Constanța trebuie să se laude cu marea, nisipul și un important festival de teatru. Vrem ca în septembrie, timp de zece zile, orașul nostru să devină casa teatrului independent, să creăm o stare specială, de sărbătoare, pentru toți constănțenii. Festivalul va avea mai multe secțiuni, inclusiv o Gală a Tinerilor Actori Studenți și Absolvenți, un concurs de dramaturgie contemporană, street delivery pe un Bulevard al Artelor (o cunoscută arteră a orașului), care să fie plin și de afișe create de artiști din toată țara, parade de costume supradimensionate, teatru stradal și acrobatic și multe altele. Sperăm ca și în acest an Primăria să ne susțină, ca și în 2016, și să oferim constănțenilor momente inedite și memorabile, alături de un alt partener important al evenimentului, Universitatea „Ovidius”“, a declarat Valentin Ispas, purtătorul de cuvânt al Asociației Culturale Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului.

Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Constanța și Asociația Culturală Mișcarea Teatrală pentru Educația Tineretului.

Programul „Primăvara artelor“ pentru această săptămână:

2 martie, ora 12.00, Cămin 2, Sala Studio – Masă rotundă „Implicațiile folclorului în creația lui I. Stravinsky“. Participă studenți și cadre didactice de la specializarea Muzică. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Cojocaru

2 martie, ora 13.00, Cămin 2, Sala Studio – Masă rotundă „Mari interpreți, mari chitariști“. Participă studenți și cadre didactice de la specializarea Muzică. Organizator: prof.univ.dr. Mariana Frățilă.

2 martie, ora 17.00, Grădina Artelor – Concert instrumental. Participă studenți de la specializarea Muzică. Organizator: asist.univ.drd. Mirela Voicu

3 martie, ora 17.00, Grădina Artelor – Spectacol „RetroFusion“. Participă studenți de la specializarea Arta Actorului. Organizator: lect.univ.drd. Stela Cocârlea, asist.univ.drd. Mirabela Moroșanu, asist.univ.drd. Dana Cojan

4 martie, ora 18.00, Amfiteatru Parcul Tăbăcărie – Spectacol de teatru antic „Medeea“. Participă: studenți și cadre didactice de la specializarea Arta actorului. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, lect.univ.drd. Stela Cocârlea

5 martie, ora 18.00, Amfiteatru Parcul Tăbăcărie – Spectacol de teatru antic „Medeea“. Participă: studenți și cadre didactice de la specializarea Arta actorului. Organizator: prof.univ.dr. Daniela Vitcu Hanțiu, lect.univ.drd. Stela Cocârlea



12