„Ovidius” cinsteşte sacrificiul generaţiilor trecute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zi dedicată excelenţei şi recunoştinţei

„Ovidius” cinsteşte sacrificiul generaţiilor trecute

Social 21 Februarie 2013 / 00:00 2046 accesări

Societatea în care trăim devine, pe zi ce trece, mai rece şi mai egoistă. Zi de zi, oamenii valoroşi, care şi-au petrecut viaţa în slujba comunităţii din care fac parte, dispar, şterşi din memoria colectivă de valuri de nerecunoştinţă. Din fericire, în mijlocul acestui deşert al nonvalorii, există mici oaze de speranţă: oameni care refuză să uite, sau să ignore, faptele ce merită lăudate. Ieri, la Universitatea „Ovidius” din Constanţa”, a fost celebrată activitatea a zece din cei mai valoroşi profesori universitari care au predat în cadrul instituţiei de învăţământ constănţene. Cadrele universitare au primit, în cadru festiv, titlul de „Profesor Emerit”, primele titluri de acest fel acordate în istoria universităţii constănţene. „Au fost acordate zece titluri de „Profesor Emerit” pentru excelenţă didactică şi de cercetare unor cadre didactice care au avut realizări deosebite de-a lungul activităţii şi care au contribuit la creşterea prestigiului universităţii noastre. Pentru această primă acţiune de acest gen, au fost nominalizaţi doar profesorii care au deţinut funcţii de conducere în universitate”, a declarat rectorul instituţiei de învăţământ constănţene, prof. dr. univ. Tiberius Epure. El a precizat că, prin acordarea titlurilor, se recunoaşte şi celebrează profesionalismul şi dăruirea de care profesorii au dat dovadă pe parcursul carierei lor academice.

55 DE ANI ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT Printre cei care au ţinut în mână frâiele universităţii constănţene de-a lungul anilor se numără şi prof. univ. dr. Ion Lungu, care a ocupat, în perioada 1970-1981, funcţia de rector al Institutului Pedagogic Constanţa (fosta denumire a Universităţii „Ovidius”). Născut în 1930, prof. univ. dr. Lungu a absolvit Institutul de Economie şi Finanţe din Leningrad (denumire dată de comuniştii ruşi oraşului Sankt Petersburg), Rusia, ca şef de promoţie. „Am 55 de ani petrecuţi în învăţământ. Din ‘70 şi până în 2000 am fost titular la Universitatea „Ovidius”. Toate cadrele didactice care predau în prezent la Facultatea de Economie, inclusiv actualul rector, mi-au fost studenţi. În orice oraş m-aş duce, aş găsi unul sau doi foşti studenţi”, a spus cadrul universitar, ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani.

FACULTATE ÎN A Titlul de „Profesor Emerit” a fost acordat şi prof. univ. dr. Corneliu Amariei, fost decan al Facultăţii de Stomatologie şi Farmacie (2002-2007) şi fost decan al Facultăţii de Medicină Dentară (2007-2012). Graţie eforturilor deosebite pe care cadrul universitar le-a depus, în urmă cu aproape doi ani, Facultatea pe care a condus-o a fost inclusă în categoria A în urma clasificării făcute de Ministerul Educaţiei. „Dalai Lama spunea că fericirea nu este ceva făcut, care ţi se întâmplă, ci vine din faptele tale. Este un citat care nu poate fi mai adevărat. Nici una din distincţiile obţinute până acum nu o egalează pe aceasta. Este un sentiment extraordinar când ţi se recunosc sacrificiile făcute de-a lungul anilor pentru instituţia în care ţi-ai desfăşurat activitatea”, a declarat prof. univ. dr. Amariei. Pe lista cadrelor universitare a căror valoare a fost recunoscută de universitatea căreia i-au închinat o bună parte a vieţii se numără şi prof. univ. dr. Dumitru Ion Arsene, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, prof. univ. dr. Marin Petrişor, prof. univ. dr. Silviu Sburlan, prof. univ. dr. Nicolae Răşanu, prof. univ. dr. Anca Dragu, prof. univ. dr. Nicolae Dură şi prof. univ. dr. ing. Niculae Peride.



12