Ovidius, celebrat de pictori români pe tărâmurile Noii Rome

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"EXPO OVIDIUS INTERMEDIA - EXIL DIN EXIL"

Ovidius, celebrat de pictori români pe tărâmurile Noii Rome

Cultură 13 Septembrie 2017 / 09:09 5709 accesări

Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu, curatorul expoziției, și criticul Mihai Hurezeanu

Prof. univ. dr. Daniela Țurcanu, curatorul expoziției, și criticul Mihai Hurezeanu

În prezența unui public ales, din mediul diplomatic, artistic și universitar din Istanbul, în seara de 12 septembrie, a debutat pe simezele Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” proiectul cultural EXPO OVIDIUS INTERMEDIA - EXIL DIN EXIL, al cărui curator este distinsul om de cultură, artistul plastic constănțean dr. Daniela Țurcanu, profesor universitar la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Expoziția reunește 60 de lucrări de pictură, grafică și artă conceptuală și rămâne deschisă până pe data de 24 septembrie.

Deschiderea proiectului expozițional a fost concepută sub forma unei conferințe, în cadrul căreia au luat cuvântul diplomatul Nadia Tunsu, director ICR Istanbul, prof. univ. dr. Daniela Țurcanu, curator, și jurnalistul cultural Mihai Hurezeanu, critic.

Evenimentul a prilejuit și lansarea cu succes a filmului produs de Neptun TV, în colaborare cu Cotidianul "Telegraf", ca parte multimedia integrantă a proiectului. Imaginile vii, spectaculoase, dinamica și tematica filmului au captat spectatorii, lansați, la final, în dialoguri interesante, sala bucurându-se de prezența unor reprezentați ai trusturilor de presă importante, artiști, cercetători autentici ai operei ovidiene, precum Guneroz Tuna, Husnuan Cevik, Servet Kacanak, Nuran Goktay Kacamak, Ayga Guzel.

Artiștii expozanți preocupaţi de istoria şi poveştile de pe malul Pontului Euxin - Daniela Ţurcanu, Marilena Preda Sânc, Silvia Radu şi Gheorghe Caruţiu, nume de prestigiu național şi internaţional, cu impresionante cariere care au amprentat cultura română, ambasadori ai acesteia peste hotare, sunt depozitarii câtorva sute de participări la expozitiții de grup și a zeci de expoziții personale, realizate la prestigioase muzee și galerii de artă. La realizarea proiectului şi-a adus contribuţia şi jurnalistul de cultură Mihai Hurezeanu, care a trăit 15 ani în exil, în America, și a lucrat în departamentul de artă al prestigioasei case de licitații Sotheby’s.

Proiectul EXPO OVIDIUS INTER-MEDIA - EXIL DIN EXIL este rodul unui concept artistic novator, în care poetul latin Publius Ovidius Naso este translatat în spaţiul contemporan prin uzitarea unor limbaje vizuale plastice actuale și prin apelarea la dezideratul estetic-simbolist-metaforic, vehiculul perfect pentru o călătorie prin sinestezia artelor. Staticul, redat prin pictură, și dinamicul, zugrăvit pe imaginea de film, se împletesc într-un dans astral, înglobând textul poetic, recitativul, sonorul, vizualul și născând forme plastice, filosofice, nemaiîntâlnite, în care apar, în crâmpee, imagini de la Tomis, Roma - glorioasa capitală a Imperiului Roman antic, Constantinopol - Noua Romă, capitală a Imperiului Roman de Răsărit (Istanbulul de astăzi), imagini din muzee care tratează opera mitologică, pentru a aduce imaginea poetului și a viziunii sale în prim plan, cât mai aproape de adevăr și cât mai real în ochii noştri.

Proiectul EXPO OVIDIUS INTERMEDIA - EXIL DIN EXIL este o sumă a posibilelor interpretări hermeneutice vizuale ale marilor teme ale vieții și operei lui Ovidiu, relevante pentru condiția României în lume astăzi, pentru starea de asediu a culturii naționale în confruntarea-dialog cu idiomurile globalizării, dar și un omagiu adus exilului perpetuu al artistului, mesager de adevăr în fața Puterii, exponent al condiției periferiei în raport cu imperiul, expresie a tragediei exodului uman, dar mai ales a potențialului reconcilierii, a vindecării marilor traume și fracturi istorice, generate de civilizațiune, dintre Răsărit și Apus, dintre Nord și Sud.

Daniela Țurcanu, curator:

“Sunt extrem de încântată de primirea care ni s-a făcut la Istanbul și de modul cum sunt găzduite picturile cu care noi am venit din România. Poate că niciun alt spațiu expozițional nu ar fi fost mai potrivit pentru a pune în valoare sentimentele transmise de creatori prin operele lor inspirate de versurile lui Ovidius. Îi mulțumesc publicului care a ales, din paleta atât de bogată a ofertelor culturale ale Istanbulului, să petreacă patru ore alături de Institutul Cultural Român din Istanbul, alături de proiectul românilor, alături de Ovidiu, împreună cu artiști din Constanța și București.

Ca artiști, noi am dezbătut în lucrările noastre, prin viziuni originale, inspirate de versurile din “Tristele și Ponticele”, opera poetică de o deosebită valoare artistică și documentară atât pentru Dobrogea, cât și pentru vastul areal al Pontului Euxin, a poetului Ovidiu.

Am constatat că atât în Constanța, cât și în Istanbul, spațiul cultural al Mării Negre răzbate cu aceeași forță și expresie dramatică în poezie și pictură deopotrivă. Am constatat, deasemenea, că “Tristele și Ponticele” sunt puțin abordate în creația plastică; portretul lui Ovidius așa cum apare în descrierea din versurile sale - bătrân, cu părul alb, cu starea sa sufletească de la Tomis, patrunsă de spaimă, dezolare, tristețe, nu a atras aproape niciun creator plastic.

Artiștii expozanți au fost însă, de această dată, în rezonanță cu starea sufletească a poetului și si-au deschis inima către Ovidiu. Lucrările de pictură prezentate la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul sunt rodul iubirii lor pentru marele poet exilat la Tomis.”

Mihai Hurezeanu, critic:

„Este inefabilă prezența noastră la Istanbul, prima într-un proiect complex, care comemorează 2000 de ani de la trecerea din lumea pământeană a lui Ovidius. Istanbul nu este foarte departe de Tomis; într-un fel, putem spune că Ovidius a anticipat, a creat în visele lui pe țărmurile năpraznice ale Pontului Euxin, Istanbulul care avea să se nască la 200-300 de ani după moartea sa.

Expo Ovidius Intermedia - Exil din Exil este un proiect multi si transdisciplinar, polifonic, simfonic, pentru ca așa au fost viața și opera poetului și așa sunt semnificațiile contemporane, vii și acute, ale exilului ovidian. Prin experiența sa tristă, prin agonia sa și apoi prin moartea sa, Ovidius se transformă în altceva, asemeni muncilor lui Hercule în perioada păgână, asemeni patimilor credințelor abrahamice - din suferință, din chinurile trupești și sufletești, se naște mântuirea.

Din opera lui Ovidius s-au inspirat Dante, Shakespeare, Goethe, James Joyce si pictorii Tizian, Poussin, Delacroix, Turner, într-o viziune a unui romantism idilic. În pictura românească, Ion Theodorescu Sion l-a imaginat în compozitia sa înconjurat de localnici pe țărmul Mării Negre.​ Daniela Țurcanu și Silvia Radu transmit prin culoarea vie din pictura lor, din tușa clară a cărbunelui sau a tușului din desene, o teribilă forță, capabilă să declanșeze, imediat, emoții puternice, abordând un stil expresionist. Gheorghe Caruțiu vine cu o viziune blândă, poetică, a unor reprezentări grafice obținute prin griuri subtile, pastelate, de tip bizantin, iar Marilena Preda Sânc aduce într-o prezentare filmică, în reducție clar- obscur, imagini conceptuale, adevărate filosofii ce declanșează stări, atitudini, lansează întrebări ce caută răspunsuri, deschide porțile trecerii către înalt sau se scufundă către adâncime, comunică pe verticală, producând în privitor starea de meditație, de contemplație.”



12