„Oxigen” de la Padina, la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Oxigen” de la Padina, la malul mării

Cultură 13 Iulie 2010 / 00:00 435 accesări

Tabăra de fotografie cu mesaj ecologic, „Oxigen”, de la Padina, iniţiată de artistul fotograf Bebe Pitei, dăruit profesor al Şcolii Populare de Arte şi Meserii (SPAM), a ajuns la final. Timp de cinci zile, în perioada 5-10 iulie, cei 24 de tineri - absolvenţi şi cursanţi de la secţia Arte vizuale, clasa de Tehnică şi Artă Fotografică a SPAM şi trei elevi talentaţi din localitatea Lumina, cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, au străbătut poteci de munte pentru a imortaliza, cu ajutorul aparatelor de fotografiat, pitorescul Rezervaţiei Naturale Bucegi, dar şi nefericitul mod prin care factorul uman îşi lasă amprenta asupra peisajului natural. Grupului i s-a alăturat Nicolae Rizea, un experimentat profesor de sport din Topoloveni (Argeş), care a îndrumat, condus şi a recomandat traseele cele mai spectaculoase.

Înarmaţi cu perseverenţă, optimism şi cu multă curiozitate, participanţii la tabără fotografică de vară „Oxigen” s-au lăsat seduşi de pitorescul peisajului montan. Şaua Strunga - unde, la stână, ciobanii prepară brânză de oi în scoarţă de brad, schitul Peştera, care administrează şi peştera Ialomiţei, Lacul Zănoaga, Cheile Coteanului, Cheile Tătarului şi Cheile Zănoagei, cabana Scropoasa şi Cheile Orzei sunt doar câteva dintre punctele de atracţie ale traseului turistic. Atraşi de frumuseţea locurilor, tinerii au fost şi dezolaţi de starea traseului, de absenţa marcajelor şi de podeţele, „construite” parcă pentru amatorii de senzaţii tari. În pofida acestor impedimente, participanţii la expediţie au surprins şi o parte... pozitivă a crizei economice. „Din cauza situaţiei economice, turiştii au fost prezenţi în număr foarte mic, aşa că şi gunoaiele au fost mai puţine”, a specificat prof. Bebe Pitei.

Cele mai frumoase şi sugestive imagini surprinse în cadrul taberei „Oxigen” vor fi reunite într-o expoziţie, al cărei vernisaj, prefaţat de un film documentar, va avea loc în luna august. „Această expediţie a reuşit să închege prietenii puternice şi a conştientizat că factorul uman poate fi mai distructiv decât orice stihie a naturii. Imaginile realizate de tineri vor dăinui multă vreme în amintirea lor”, a subliniat profesorul coordonator Bebe Pitei. Scopul expediţiei a fost acela de a scoate în evidenţă degradarea mediului de către acei turişti care nu respectă cele mai elementare norme de protejare: poluare fonică, gunoaie lăsate la întâmplare şi mutilarea arborilor pentru... grătare.

Taguri articol


12