Pace în Afganistan?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pace în Afganistan?

Externe 29 Septembrie 2016 / 15:56 888 accesări

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a semnat joi un acord de pace cu unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai combatanților insurgenți din țară, Gulbuddin Hekmatyar, acesta fiind ultimul pas înainte de punerea în practică imediat a unui armistițiu, relatează agenția DPA. „Obiectivul acestui acord este de a înceta războiul și de a menține țara noastră sigură, liberă și suverană”, a declarat Hekmatyar, care a avut o intervenție, printr-o legătură video, la ceremonia desfășurată la palatul prezidențial.

La ceremonia de semnare a acordului de pace, care a fost transmisă de televiziunea de stat, au fost prezenți reprezentați de rang înalt din partea guvernului și ai grupării insurgente Hezb-e Islami, condusă de Hekmatyar. Gruparea insurgentă, una dintre cele mai mari din țară, se opune intervenției militare internaționale din Afganistan. Ea a luptat împotriva trupelor internaționale și a guvernului afgan de la invadarea țării de către coaliția condusă de SUA în 2001, notează DPA.

Una dintre condițiile puse de Hezb-e Islami pentru un acord de pace este plecarea tuturor trupelor străine din țară. Acordul prevede că militarii străini ar trebui să părăsească Afganistanul potrivit unui ''calendar rezonabil''. Acordul dintre Hezb-e Islami și guvernul afgan le oferă imunitate judiciară tuturor membrilor grupării. De asemenea, toți membrii organizației aflați în închisorile guvernamentale urmează să fie eliberați în următoarele două luni, potrivit documentului, consultat de DPA.

Președintele Ghani a estimat că acordul ''va arăta o cale mai departe pentru alte grupări militante care luptă împotriva guvernului afgan și a trupelor străine din țară''. Potrivit acordului, guvernul afgan va trimite cereri oficiale la Consiliul de Securitate al ONU și la agențiile relevante pentru ca ''toate restricțiile împotriva Hezb-e Islami să fie ridicate''. La rândul său, Hezb-e-Islami va înceta să sprijine orice grupare considerată teroristă de către Afganistan, își va desființa toate organizațiile militare și va funcționa doar ca organizație politică. Hekmatyar, fost lider al gherilei antisovietice și fost prim-ministru, este considerat responsabil în principal pentru plonjarea țării într-un război civil sângeros după prăbușirea, în 1992, a regimului de la Kabul susținut de către sovietici.

Taguri articol


12