„Pace rece“ între SUA şi Rusia, până în 2017

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Pace rece“ între SUA şi Rusia, până în 2017

Externe 09 August 2013 / 00:00 320 accesări

ADIO, DAR RĂMÂN CU TINE Decizia preşedintelui Obama de a anula întâlnirea cu Vladimir Putin, prevăzută în septembrie la Moscova, reprezintă o schimbare de orientare în politica externă a SUA. Astfel, potrivit experţilor, Rusia a fost exclusă de pe lista de priorităţi, cel puţin până la sfârşitul celui de-al doilea mandat al lui Obama, în 2017. Acest lucru ar însemna că în relaţiile bilaterale dintre SUA şi Rusia se va instala „o pace rece”.

Decizia lui Barack Obama indică un declin constant în relaţia cu Rusia, care a ajuns la cel mai jos nivel de la venirea sa la Casa Albă. Cazul Snowden a servit ca factor declanşator, dar motivele pentru decizia de a anula discuţiile cu Putin sunt mai multe. În primul rând, anularea reuniunii arată animozitatea personală dintre cei doi lideri. Surse de la Kremlin susţin că Putin îl dispreţuieşte deschis pe Barack Obama, în care a simţit „un fel de moliciune”, iar acest lucru ar putea duce la o confruntare chiar mai periculoasă. De partea cealaltă, surse de la Washington au afirmat că SUA au dorit iniţial să anuleze şi reuniunea 2 plus 2, între miniştrii Afacerilor Externe plus cei ai Apărării din cele două ţări, dar aceasta va avea loc astăzi, la Washington. S-a decis ca reuniunea să aibă totuşi loc pentru a nu sacrifica alte subiecte importante, precum reducerea armelor nucleare, războiul din Siria sau situaţia din Afganistan şi Iran. Reuniunea ministerială va permite să se vadă dacă există o bază pentru progres în relaţiile bilaterale. SUA intenţionau să discute la summit-ul bilateral apărarea antirachetă şi controlul armelor, dar nu au găsit înţelegere din partea rusă, a precizat consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Ben Rhodes. Kremlinul s-a declarat dezamăgit, în replică, dar invitaţia pentru Obama de a vizita capitala rusă rămâne în vigoare şi Rusia se declară gata să coopereze cu SUA cu privire la toate problemele bilaterale şi internaţionale.

VISUL MERGE MAI DEPARTE Un eşec în politica externă înseamnă pentru preşedintele Obama că se va concentra pe probleme interne. Barack Obama va marca 50 de ani de la discursul „I Have a Dream / Am un vis” al lui Martin Luther King, pe 28 august, printr-o intervenţie de la locul în care a fost susţinut discursul istoric, la Washington. Obama, primul preşedinte de culoare al SUA, va rosti un discurs pentru a comemora împlinirea a jumătate de secol de la Marşul asupra Washingtonului pentru Libertate şi Locuri de Muncă, organizat de către pastorul din Atlanta, Martin Luther King Jr., simbol al apărării drepturilor civile.

Pe 28 august 1963, Martin Luther King Jr. a rostit în faţa a aproape 250.000 de persoane, pe treptele Memorialului Lincoln, faimosul discurs public în care şi-a exprimat dorinţa de a detensiona relaţiile între comunităţi. Aceste cuvinte sunt gravate pe treptele monumentului exact în locul în care a rostit discursul, pe când preşedintele Lyndon B. Johnson promulga legile privind drepturile civile, în 1964 şi 1965. SUA urmează să celebreze, în perioada 21-28 august, această aniversare cu servicii religioase, un marş care va repeta traseul din urmă cu 50 de ani, un Festival al Libertăţii şi conferinţe.



12