Pacea se lasă aşteptată în Caucaz

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pacea se lasă aşteptată în Caucaz

Eveniment 14 August 2008 / 00:00 489 accesări

În condiţiile unor informaţii contradictorii despre respectarea acordului de încetare a focului anunţat marţi, de preşedinţia franceză a UE, comunitatea internaţională şi-a manifestat, ieri, îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei în regiune. Preşedintele SUA a îndemnat, miercuri, Rusia să pună capăt crizei din Georgia. Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acţiunile Rusiei în Georgia, anunţînd trimiterea secretarului de Stat, Condoleezza Rice, la Tbilisi, pentru a arăta susţinerea SUA. Bush a precizat că SUA vor trimite avioane militare cu ajutoare umanitare. În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că SUA trebuie să aleagă între parteneriatul cu Rusia şi regimul din Georgia, pe care îl consideră “un proiect virtual al Washingtonului”. SUA au cerut, ieri, organizarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, pe tema conflictului din Georgia, săptămîna viitoare, la Bruxelles. Pe de altă parte, ambasadorul rus la ONU a declarat că acum, Consiliul de Securitate ONU trebuie să adopte o nouă rezoluţie referitoare la Osetia de Sud. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că este pregătit să contribuie la forţele de menţinere a păcii în cele două regiuni separatiste georgiene şi la organizarea negocierilor de pace.

La rîndul lor, miniştrii europeni de Externe au salutat, miercuri, acordul de încetare a focului în conflictul dintre Rusia şi Georgia, subliniind însă caracterul fragil al acestei înţelegeri şi necesitatea de a ajunge la un acord de pace durabil în regiune. “Să trecem peste acest succes, este foarte efemer. Este vorba de cîteva hîrtii, despre principii acceptate de două părţi”, a comentat ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, cel care a elaborat acest acord. “Teoretic, conform acestui document, încetarea focului este efectivă. În acest moment trebuie să fie definitivă”, a insistat el. Întrebat în legătură cu garanţiile pe care le-a obţinut din partea georgienilor în privinţa respectării acordului, Bernard Kouchner a răspuns: “Nu am garanţii, am speranţe”. Omologul său finlandez, Alexander Stubb, a fost prudent. “Cred că avem un acord, dar nu avem încă pacea”, a recunoscut el. Franţa se află în prezent la preşedinţia UE, iar Finlanda prezidează Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE). În această calitate, cei doi miniştri au mediat criza al cărei rezultat a fost acordul aprobat marţi de cele două părţi. Alexander Stubb şi-a exprimat optimismul, susţinînd că nimeni nu doreşte un război. În momentul în care miniştrii europeni s-au reunit la Bruxelles, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a acuzat Rusia că încalcă acordul, afirmînd că trupele ruse continuă operaţiunile în Georgia. “Trebuie să menţinem acordul”, a declarat, la rîndul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Javier Solana. “Trebuie să continuăm aplicarea sa. Ulterior, va trebui să vedem cum vom ajunge la un acord politic”, a insistat el.

UE ar trebui să decidă, luna viitoare, dacă va continua sau nu negocierile cu Rusia pentru semnarea unui nou acord de parteneriat în urma intervenţiei militare ruse în Georgia, a declarat, miercuri, ministrul britanic de Externe. David Miliband a declarat că problema ar trebui abordată în cadrul unei reuniuni informale a miniştrilor UE de Externe, care va avea loc la 6-7 septembrie, în Franţa, prin decizii privind continuarea sau nu a negocierilor pentru încheierea acordului de parteneriat şi cooperare. “Comunitatea internaţională va dori să se asigure că va fi transmis mesajul potrivit căruia forţa nu este modul corect de abordare a acestor probleme dificile”, a subliniat Miliband.

Armata rusă a înregistrat 74 de morţi şi 171 de răniţi în conflictul din Osetia de Sud

Armata rusă a înregistrat 74 de morţi, 171 de răniţi şi 19 dispăruţi în rîndurile sale, de la începutul conflictului ruso-georgian, a anunţat, ieri, Statul Major rus. Bilanţul precedent, furnizat luni, menţiona 18 morţi şi 52 de răniţi. Un număr de 175 de georgieni, majoritatea civili, au fost ucişi în conflictul dintre Tbilisi şi Moscova, potrivit unui nou bilanţ anunţat de ministrul georgian al Sănătăţii, Aleksandr Kvitaşvili. Precedentul bilanţ menţiona 92 de morţi, între care 40 de civili. Rusia a evaluat, la rîndul său, la aproximativ 1.600 de morţi bilanţul victimelor provocate de trupele georgiene în timpul ofensivei acestora în republica separatistă Osetia de Sud, care a declanşat riposta militară a Moscovei. Această cifră generează însă îndoieli în rîndul observatorilor independenţi, ai căror oficiali nu au găsit, pentru moment, dovezi privind un astfel de bilanţ. Afirmaţiile privind numărul enorm de morţi nu sînt confirmate de informaţiile preliminare strînse de misiunea Human Rights Watch în Osetia de Sud, a declarat un oficial din cadrul reprezentanţei ruse a organizaţiei.

Rusia va cheltui peste 400 de milioane de dolari pentru a reface capitala Osetiei de Sud

Rusia va cheltui cel puţin 400 de milioane de dolari pentru a reface capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali, distrusă în urma conflictului dintre Georgia şi Rusia, a declarat, miercuri, ministrul rus de Finanţe, Aleksei Kudrin. Oraşul Ţhinvali, cu o populaţie de circa 35.000 de locuitori, a fost distrus în urma confruntărilor care au început vineri, cînd Georgia a încercat să preia controlul regiunii proruse separatiste Osetia de Sud. Moscova a răspuns cu o contraofensivă de amploare. Aleksei Kudrin a promis, de asemenea, în cadrul unei întîlniri a oficialilor guvernamentali de rang înalt cu preşedintele Dmitri Medvedev, compensaţii de 2.000 de dolari pentru fiecare victimă a confruntărilor de la Ţhinvali. Kudrin a precizat că ajutoarele financiare vor figura în bugetul pe 2009. Echipele de intervenţie ruse îşi desfăşoară activităţile în regiune, ministrul rus de Finanţe precizînd că circa 20,5 milioane de dolari au fost alocate pentru acordarea imediată de ajutor refugiaţilor care au părăsit Osetia de Sud. Kudrin a declarat că Guvernul rus va evalua pagubele din Osetia de Sud în următoarele două săptămîni. Ajutorul financiar va consolida relaţiile economice dintre Rusia şi Osetia de Sud. Gigantul rus Gazprom construieşte o conductă spre Ţhinvali, iar reţeaua de telefonie mobilă regională este operată de firme ruseşti.

Armele lăsate de armata georgiană în Abhazia sînt de fabricaţie americană şi italiană

Ministrul Apărării din regiunea separatistă Abhazia, Merab Kishmariya, afirmă că armele lăsate de trupele georgiene în Defileul Kodori sînt de fabricaţie americană şi italiană. Merab Kishmariya s-a deplasat, ieri, în Defileul Kodori, evacuat zilele trecute de trupele georgiene. La rîndul lor, avioanele ruseşti folosite în misiunile din cadrul operaţiunii de menţinere a păcii din Georgia au fost doborîte cu sisteme de apărare aeriană furnizate de Ucraina şi alte state, au declarat membrii unei delegaţii ruse. “Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, un avion supersonic cu rază lungă de acţiune Tu-22 şi cîteva avioane Su-25 au fost doborîte cu sisteme sol-aer S-200 şi TOR furnizate Georgiei de către Ucraina. Echipaje ucrainene manevrau sistemele de apărărare aeriană”, a declarat un membru al delegaţiei militare ruse, după reuniunea Consiliului de Coordonare al Forţelor Aeriene din CSI de la Duşanbe.

O organizaţie extremistă ameninţă diaspora georgiană din Moscova

Organizaţia rusă Mişcarea Împotriva Imigraţiei Ilegale a anunţat că va efectua raiduri în zonele frecventate de membrii diasporei georgiene din Moscova şi va întocmi o listă cu adresele la care aceştia locuiesc. În acelaşi timp, mai multe site-uri operate de diaspora georgiană au primit un mesaj anonim prin care georgienii erau avertizaţi să părăsească Rusia, deoarece autorităţile ruse desfăşoară un război informaţional neconvenţional. Georgienii erau, de asemenea, avertizaţi că ruşii sînt foarte supăraţi pe ei şi că furia lor va spori după ce presa va prezenta informaţii despre numărul victimelor înregistrate în războiul din Osetia de Sud. Aleksandr Belov, liderul organizaţiei Mişcarea Împotriva Imigraţiei Ilegale, a anunţat, marţi, că raidurile vor viza locaţiile unde georgienii tind să se adune. Raidurile vor fi paşnice, a dat el asigurări şi vor consta în monitorizarea respectivelor locaţii prin sisteme video, în interogarea vecinilor şi, în final, dacă există suspiciuni, în sesizarea autorităţilor. Autortăţile ruse dau însă asigurări că membrii diasporei georgiene nu au motive de îngrijorare. Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat că străinii care locuiesc legal în Rusia nu ar trebui să fie oprimaţi şi pot rămîne în ţară în baza acordurilor semnate cu statele de unde provin aceştia.

3.500 de refugiaţi înregistraţi

Autorităţile georgiene şi agenţiile umanitare ale Naţiunilor Unite au înregistrat în jur de 3.500 de persoane strămutate în Georgia din cauza conflictului, însă ONU se pregăteşte să vină în ajutorul a cel puţin 30.000 de persoane, a anunţat, miercuri, la Geneva, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare /OCHA/. Opt tabere sau centre de primire au fost ridicate pentru persoanele refugiate. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi urmează să primească materiale, cuverturi şi corturi pentru a veni în ajutorul a 30.000 de persoane. Cel puţin 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza conflictului dintre Rusia şi Georgia, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, care a consultat cifrele furnizate de guvernele georgian şi rus. De altfel, şi în cazul în care refugiaţii aleg să revină la locuinţele lor, acestea sînt distruse, iar în oraşele bombardate de ruşi, hrana este practic inexistentă.



12