Membri ai noilor forţe paramilitare ale grupării islamiste Hamas au fost desfăşuraţi din nou, sîmbătă, în Gaza, la o zi după retragerea lor în vederea organizării unui dialog naţional interpalestinian, a declarat un comandant al trupelor. Trupele patrulează la bordul vehiculelor militare. Desfăşurarea la 17 mai a acestor forţe paramilitare create de Ministerul de Interne a determinat o escaladare a tensiunilor dintre activiştii Hamas şi serviciile de securitate dominate de mişcarea Fatah, a liderului Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, dînd naştere unor confruntări soldate cu zece morţi. Aceste efective formate din circa 4.000 de militari au fost create în pofida opoziţiei lui Abbas, care a prezidat dialogul naţional încheiat vineri, fără rezultate tangibile pentru reglementarea mai ales a crizei politico-financiare.
Aviaţia israeliană a bombardat, duminică, două baze ale unei grupări palestiniene pro-siriene, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul general (FPEL-CG), situate în Liban, a anunţat poliţia libaneză. Avionele de vînătoare israeliene au bombardat, într-o primă etapă, în trei rînduri, o bază a grupării, situată la Sultan Yaacoub, în estul Libanului, la mai puţin de zece kilometri de graniţa cu Siria, după care au revenit cu un atac asupra bazei de la Naameh, care se află la zece kilometri sud de Beirut.
Postul de radio militar israelian a confirmat primul atac, afirmînd că aviaţia a lansat un raid aerian împotriva unei baze "teroriste" din Liban. Raidurile au intervenit la cîteva ore după ce o salvă de rachete de tip Katiuşa a fost lansată, potrivit Israelului, din sudul Libanului. Aceste tiruri au lovit o bază israeliana din apropierea oraşului Safed, la circa 20 de kilometri de frontiera cu Libanul, fiind primele care pătrund atît de adînc în teritoriul israelian. Israelul va depune o plîngere împotriva Libanului, la Consiliul de Securitate ONU, în urma tirurilor de rachetă lansate împotriva teritoriului său, a anunţat purtătorul de cuvînt al Ministerului israelian de Externe, Mark Regev. "Acest atac demonstrează necesitatea aplicării rapide a Rezoluţiilor 1669 şi 1680 ale Consiliului de Securitate, care cer dezarmarea tuturor miliţiilor din Liban", a adăugat Regev. "Atît timp cît grupările extremiste vor rămîne înarmate, ele vor reprezenta o ameninţare reală pentru securitatea regională", a subliniat el.