Pacienţi la un pas de septicemie de la săpunul lichid folosit de angajaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SOS spitale! Infecţie cu bacteria Serratia

Pacienţi la un pas de septicemie de la săpunul lichid folosit de angajaţi

Eveniment 03 Octombrie 2014 / 00:00 1244 accesări

Se întâmplă în spitalele din România! În loc să-și dezinfecteze mâinile înainte de a efectua orice manevră medicală într-un spital, după ce foloseau produse antiseptice (săpun lichid), cadrele medicale, de fapt, își infectau tegumentele. Vinovat: săpunul bacterian Maxil, produs de SC Romchim România SRL!

Un bebeluş şi un bolnav de cancer internaţi la Spitalul ”Elias” s-au infectat, riscând să intre în şoc septic, din cauza săpunului folosit de personalul unităţii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare, a declarat directorul medical dr. Dana Safta. Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.

”Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câştigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie”, a spus directorul medical. Ea a mai precizat că produsul era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie - chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex. Imediat după apariţia suspiciunii, au fost recoltate probe din toate flacoanele aflate în uz, precum şi din unele care erau sigilate. ”Ele se aflau în curs de utilizare pretutindeni: în blocul operatoriu, în secţiile care au paturi şi pacienţi, în cabinetele de examinare, în laboratoare, pretutindeni. Surpriză maximă: în toate aceste flacoane a fost identificată Serratia”, a spus dr. Safta. Au fost apoi trimise la Institutul ”Cantacuzino” probe din toate cele 34 de flacoane aflate în uz şi din patru flacoane sigilate, alese întâmplător, şi s-a confirmat existenţa aceloraşi tulpini în toate probele.

”Pacienţii cu imunodeprimare, cum erau cei doi, puteau face septicemii, şocuri septice. Nu am ajuns la o complicaţie majoră (...). Practic, prin spălare, eu, chirurg, cu acest produs îmi infectam tegumentele, aşa mai bine nu mă spălam cu nimic că oricum tegumentele erau mai curate decât cu soluţie antiseptică. La o soluţie antiseptică încărcătura de germeni trebuia să fie zero, iar la săpunul Maxil era de ordinul milioanelor”, a spus directorul medical. Produsul a fost retras imediat.

ȘI LA TÂRGU MUREŞ, TÂRGOVIŞTE ŞI FOCŞANI ”Discutând despre problema noastră, am aflat că a fost depistată şi la Tg. Mureş, Târgovişte şi la Focşani. Deci probabil că (săpunul - n.r.) este distribuit în mai multe locuri în sistemul sanitar românesc. Modul în care noi ne cumpărăm materialele, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic, netestate (de spital - n.r.), ne duce la asemenea incidente”, a spus dr. Safta, adăugând că produsele respective sunt autorizate de laboratoare mari.

ÎN ATENȚIA TUTUROR SPITALELOR! În urma sesizărilor, în 29 septembrie, Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis o notă către toate spitalele din ţară prin care a cerut retragerea din uz a săpunului Maxil. ”Ca urmare a identificării într-un spital a unei contaminări masive microbiene a săpunului bacterian Maxil, produs de SC Romchim România SRL, se recomandă unităţilor sanitare să nu utilizeze acest produs biocid provenit din loturile 729, 409, 225”, arată adresa MS trimisă direcţiilor de sănătate publică (DSP). Un flacon de un litru din săpunul Maxil costă 18 lei. Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța, cea mai mare unitate sanitară din județ, nu folosește acest tip de săpun lichid.



12