Pacienţi vindecaţi de medicina hiperbară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pacienţi vindecaţi de medicina hiperbară

Eveniment 27 Iunie 2009 / 00:00 10014 accesări

Bolnavii constănţeni şi nu numai, se pot trata şi cu oxigen hiperbar (HBO - Hyperbaric Oxygen Therapy/Oxigenare hiperbară - n.r.), în cadrul Centrului de medicină hiperbară, situat în centrul oraşului, pe strada Sabinelor, nr. 33. Unitatea are în dotare una dintre cele mai moderne camere de presiune din Europa care, la rîndul ei, are în alcătuire sisteme computerizate de monitorizare a tratamentului şi pacienţilor la nivelul ultimelor standarde germane de terapie. Doi dintre bolnavii care au beneficiat de tratamentul modern în cadrul centrului şi care şi-au rezovat problemele de sănătate, s-au decis să-şi spună povestea. De asemenea, mulţi dintre părinţii copiilor cu autism sînt mulţumiţi de primele şedinţe de terapie în cadrul centrului.

La scurt timp după o fractură de oase de gambă, merge pe propriile picioare

Mareş Domnica este pacienta care a ales tratamentul hiperbar, după ce a aflat de beneficiile acestuia. “Nu am mai stat pe gînduri şi am ales să mă tratez în acest mod. Şi sînt foarte mulţumită”, povesteşte femeia. După o lună şi trei săptămîni de cînd şi-a fracturat oasele de la gambă, femeia păşeşte pe propriile picioare fără prea mare ajutor. Din cînd în cînd, ea se mai sprijină în cîrje, dar asta nu va mai dura mult timp, potrivit indicaţiilor medicilor. Potrivit medicului ortoped din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Marius Enescu, în mod normal, ea ar fi trebuit să stea cu piciorul în ghips cel puţin două luni şi jumătate. “După investigaţiile făcute în cadrul centrului de medicină hiperbară, pacienta se simte din ce în ce mai bine”, spune medicul.

A scăpat de protezare…

Leonard Morgan este un alt pacient care a apelat la medicina hiperbară şi care este foarte mulţumit de rezultate chiar de la primele şedinţe. Bolnavul, diagnosticat cu necroză de cap femural, ar fi trebuit să suporte o intervenţie grea, care ar fi dus la protezare. “Nu cu mult timp în urmă, au început să apară dureri la genunchi. În urma unui examen la rezonanţa magnetică nucleară, medicii mi-au spus că este ceva grav, că se impune o protezare. Pînă la urmă, m-am dus la Viena, însă verdictul a fost acelaşi: protezare. Imediat ce m-am întors de la Viena, am aflat de acest centru de medicină hiperbară de la Constanţa. M-am dus acolo fără să mai stau pe gînduri”, povesteşte Leonard Morgan. El spune că, după primele două şedinţe, durerile au început să dispară, iar după şapte şedinţe a dispărut edemul. Medicii spun că edemul unui os este un sindrom de compensare care blochează vascularizaţia osului care duce la necroză, diagnosticul pacientului.

Progrese majore în tratamentul copiilor cu autism

Dr. Cristian Bogdan, medic specialist de medicină hiperbară şi a scufundărilor a declarat, la rîndul său, că medicii neurologi sînt uimiţi de progresele majore ale copiilor cu autism. “După două-trei săptămîni de terapie, încep să se vadă rezultatele”, declară medicul, care a povestit că părinţii copiilor sînt, de asemenea, extrem de mulţumiţi. Dr. Enescu mai explicat că medicina hiperbară este extrem de utilă şi în ceea ce priveşte recuperarea sportivilor. “Sînt situaţii cînd recuperarea se face chiar şi de cinci ori mai rapid”, a mai spus medicul. În baza studiilor clinice şi a cercetărilor pe plan mondial din ultimele trei decenii, HBO este reglementată la nivel european de către normativele instituţiilor abilitate şi autorizate (ECHM). Din păcate, pentru toate terapiile, pacienţii trebuie să plătească integral. Preţul unui tratament complet în cazul unor afecţiuni poate depăşi o mie de euro.



12