Pacienţii cronici cer retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pacienţii cronici cer retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate

Sănătate 18 Noiembrie 2016 / 17:45 554 accesări

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) cere retragerea obligativităţii dosarului electronic de sănătate întrucât acesta contravine dreptului pacienţilor la confidenţialitatea informaţiilor şi date medicale personale. "COPAC din România a luat act cu îngrijorare despre faptul că toate informațiile pacienților cuprinse în dosarul electronic vor fi disponibile tuturor celor din sistemul sanitar, fără stabilirea unor niveluri de informare și fără acordul pacienților. COPAC solicită imperativ Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să reglementeze dosarul electronic în așa fel încât informațiile să poată fi trecute în dosarul electronic și folosite doar cu acordul expres și scris al fiecărui pacient în parte", potrivit unui comunicat de presă al Coaliţiei remis vineri Mediafax.

COPAC solicită de asemenea eliminarea obligativității dosarului electronic de sănătate întrucât contravine dreptului pacientului la confidențialitatea informațiilor și datelor medicale personale. Reprezentanţii Coaliţiei avertizează că, aşa cum este gândit dosarul electronic de sănătate la acest moment, informațiile pacienţilor pot fi văzute de orice cadru medical dintr-un spital sau dintr-un cabinet în care pacientul merge, fără nicio limitare, iar datele pot ajunge la societățile de asigurări, existând riscul ca acestea să refuze să asigure pacienții cu riscuri, sau chiar şi la angajatori.

”Nimeni nu ne-a solicitat părerea, nu s-a gândit la un fapt vital în sistemul medical: confidențialitatea dintre medic și pacientul său. Dacă medicii sunt obligați să treacă aceste informații în dosarul electronic și ele pot fi văzute de toată lumea, nu mai putem vorbi despre o asemenea confidențialitate. Solicităm retragerea proiectului realizat astfel fără nicio pregătire și cu o discriminare flagrantă a pacienților și realizarea împreună cu asociațiile de pacienți și cele profesionale a unui proiect care să apere confidențialitatea și demnitatea pacienților”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.



12