Pactul a fost necesar, dar... s-a consumat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nevoia de scandal

Pactul a fost necesar, dar... s-a consumat

Politică 09 Octombrie 2013 / 00:00 539 accesări

„UN CARAGHIOSLÂC” Mult discutatul şi blamatul Pact de coabitare dintre preşedinte şi premier a devenit din nou motiv de defilare pe la televizoare pentru şeful statului. Dacă Traian Băsescu ameninţa, până ieri-alaltăieri, că o să facă bucăţele pactul pentru că Victor Ponta nu joacă aşa cum vrea el şi încalcă toate legile universului, liberalul Crin Antonescu consideră că discuţia legată de pact „reprezintă un caraghioslâc”, fiind ţinuţi „din treabă“ doi miniştri importanţi, dar şi consilierii prezidenţiali care au de construit un partid. Antonescu este de părere că, până acum, toată lumea a văzut cum a funcţionat Pactul de coabitare: „A mers o vreme bine, şi-au făcut fiecare nişte interese, după care s-a schimbat situaţia. Sunt nişte interese politice din care în mod evident, din punctul meu de vedere, repet, marele beneficiar al pactului a fost Traian Băsescu”. El a apreciat că ieşirea publică a şefului statului pe subiectul Pactului de coabitare cu Ponta a fost din „registrul comediei cu tuşe groase, ca să râdă şi omul simplu“. Da, dar pentru şeful statului este un motiv bun de a ieşi „pe sticlă”.

CUCUL DE LA 18.30 Nici premierul Ponta nu a rămas stană de piatră după ultimele săgeţi prezidenţiale. El afirmă că semnarea Pactului de colaborare instituţională cu preşedintele a permis îndeplinirea unui obiectiv aparţinând inclusiv lui Crin Antonescu şi Liviu Dragnea, şi anume acela de a evita intrarea într-o nouă criză constituţională şi politică. Solicitat de jurnalişti să comenteze faptul că şeful statului nu a mai denunţat pactul, aşa cum a anunţat iniţial, deoarece prevederile documentului ar face parte din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), Ponta a spus că „Băsescu nu a mai denunţat Pactul de colaborare instituţională deoarece nu mai este aşa curajos ca înainte”, fiind doar ca „un cuc care iese la ora 18.30 pentru a face scandal, de fiecare dată pe altă temă”. Premierul a arătat că niciunul dintre cele patru benchmark-uri privind MCV-ul nu priveşte acordul de cooperare instituţională cu preşedintele. Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că, din punctul său de vedere, pactul a fost necesar la momentul în care s-a încheiat, dar el s-a consumat şi astăzi nu mai poate să producă efecte. Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, speră ca acordul de coabitare dintre Băsescu şi Ponta să fie menţinut, iar discuţiile pe marginea acestui document „să fie încheiate cu succes“. În opinia lui, acest acord de coabitare a fost „o realizare foarte importantă pentru România“.

BLA, BLA, BLA... În altă ordine de idei, Traian Băsescu a decis declanşarea unor consultări tehnice prevăzute de acord. Dar asta nu este tot. Ziua de ieri nu s-a terminat fără... „ştirile” de la ora 18.30. La acea oră, Băsescu a ieşit din nou „pe sticlă” pentru a explica, DIN NOU, cum stă treaba cu pactul cu pricina şi cât de bun la suflet a fost el că nu l-a denunţat, cât de proşti sunt alţii şi cât de deştept e el, cât de mult umor are Sorin Oprescu, iar Ponta nu, cât de politice sunt dosarele făcute de procurori şi cât de firească e treaba asta, sau cum s-a ţinut el de cuvânt de fiecare dată în mandatele sale. Nu mai are rost să comentăm ieşirile populiste ale lui Băsescu.



12