Proiectul rus de pact de securitate european presupune cooperare cu UE şi SUA şi în alte domenii, precum combaterea imigraţiei ilegale şi criminalităţii, fără să dorească sabotarea NATO, a declarat, marţi, ambasadorul rus la NATO. Într-un interviu acordat AFP, ambasadorul Dmitri Rogozin a vorbit despre cîteva elemente conţinute în aceste pact, pe care îl va prezenta oficial partenerilor din NATO, la 24 septembrie. “Obiectivul este de a apăra un perimetru extern spaţiului nostru comun, gestionînd împreună, în mod coordonat, problemele ridicate de imigraţia ilegală, crima organizată şi diversele tipuri de trafic”, a explicat el, precizînd că această zonă se întinde de la Vancouver la Vladivostok.
Aceasta este, pentru Rusia, o modalitate de a atinge o coardă sensibilă, în momentul în care UE încearcă să îşi consolideze mijloacele de acţiune împotriva imigraţiei ilegale şi să definească o politică comună în materie de imigraţie. Ambasadorul a respins ideea potrivit căreia pactul propus de Moscova ar avea ca unic obiectiv să slăbească NATO. “Este evident că la Moscova, nimeni nu încearcă să saboteze instituţiile existente, cum sînt NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Dacă eram proşti, veneam cu idei care ar duce la o confruntare”, a adăugat Rogozin, la o zi de la prima discuţie cu reprezentanţii celor 26 de membre NATO legată de “noul pact regional de securitate european”, evocat în iunie de preşedintele rus, Dmitri Medvedev. “Prin acest nou concept, noi înţelegem un nou spaţiu euroatlantic, un spaţiu de civilizaţie comun care să includă şi Rusia. Ceea ce Rusia are în vedere este consolidarea arhitecturii securităţii europene prin intermediul unei troici a principalilor actori: UE, SUA şi Rusia”, a adăugat el.
Într-un discurs susţinut la Berlin, în luna iunie, noul preşedinte rus a propus un “pact regional de securitate european”, conceput, în opinia Moscovei, să fie, în primul rînd, un pact de neagresiune. El a propus un summit european în timpul căruia s-ar putea începe elaborarea unui astfel de tratat. Ţările NATO ar vrea să ştie sub ce egidă va fi organizat acest summit. Medvedev a abordat acest subiect la sfîrşitul lunii iunie, la summit-ul UE - Rusia din Siberia, subliniind că OSCE şi NATO nu au reuşit să rezolve problemele de securitate din Europa. Iniţiativa Rusiei intervine în momentul în care Moscova este nemulţumită de proiectele de extindere a NATO în preajma frontierelor ruse, în ceea ce priveşte Ucraina şi Georgia, ca şi de proiectul scutului american antirachetă în Eurpa de Est, în Polonia şi Cehia. Luni, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor NATO la Bruxelles, partenerii Rusiei i-au pus întrebări lui Dmitri Rogozin cu privire la acest pact, îngrijoraţi că Rusia doreşte înlocuirea instituţiilor existente, cum ar fi NATO şi OSCE.