Pactul Naţional pentru Autonomie Locală se dezbate la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pactul Naţional pentru Autonomie Locală se dezbate la Constanţa

Administrație 03 August 2009 / 00:00 470 accesări

Asociaţia Comunelor din România (ACoR) s-a întrunit, începînd de ieri, pentru şapte zile, la Constanţa, în cea de-a doua şedinţă din acest an. La lucrările Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, găzduite de Pavilionul Expoziţional, participă peste 250 de primari de comune din toată ţara, precum şi reprezentanţi ai Corpului Profesional al Secretarilor Comunelor din România. ACoR a întocmit un document în şapte puncte care vizează punerea în practică a unui set de măsuri menite să consolideze autonomia locală. Documentul, intitulat Pactul Naţional pentru Autonomie Locală, a fost propus partidelor parlamentare, măsurile pe care le cuprinde vizînd o serie de modificări legislative. ACoR propune modificarea Legii administraţiei publice locale şi a Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale astfel încît alegerea consilierilor locali să se facă prin vot uninominal, alegerea viceprimarilor să fie atributul exclusiv al primarului, iar şedinţele de Consiliu Local să fie prezidate doar de primar. În prima zi de dezbateri, la întrunirea ACoR a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu, care le-a spus primarilor participanţi la lucrări că a consultat Pactul Naţional pentru Autonomie Locală şi că are de făcut amendamente. El le-a cerut primarilor să nu susţină ideea ca primarul să conducă lucrările Consiliului Local. \"Un lucru la care aş ţine tare mult să nu-l susţineţi este ideea ca primarul să conducă lucrările Consiliului Local. Este un element fundamental de democraţie ca Executivul ales să nu fie şi şeful legislativului local. Trebuie să lăsăm executivul şi legislativul să îşi facă treaba. Cred că ar fi un pas înapoi din punctul de vedere al democraţiei. Dincolo de acest pact, cred că nu ar trebui să faceţi greşeala de a alege uninominal membrii Consiliilor Locale. Trebuie să vedem mai întîi care ar fi efectele acestui fapt\", a declarat Băsescu. El a mai spus că primarii trebuie să se lupte pentru autonomia financiară şi i-a încurajat să continue să organizeze manifestări de tipul Zilele Oraşului sau Zilele Comunei, pentru că acestea sînt deosebit de utile. \"Vă admir, în calitate de participant frecvent, pentru aceste manifestări. Să le ţineţi în continuare chiar dacă nu aveţi bani, cu minimum de resurse\", a spus Băsescu.

Premierul şi mai mulţi miniştri, aşteptaţi la Constanţa

El a adăugat că trebuie continuat procesul de modernizare a României deoarece ţara noastră nu este un stat modern, ci doar unul care a atins \"nişte standarde minimale\" pentru intrarea în UE. \"România nu e stat modern. Vreau să ştiţi foarte bine că am această convingere. România a atins nişte standarde minimale la intrarea în Uniunea Europeană după care prea mulţi oameni politici au considerat că acesta este nivelul la care trebuie să fim. Abia de acolo trebuia să înceapă un proces accelerat de modernizare a României, inclusiv procesul de creştere a nivelului de autonomie a administraţiilor locale\", a spus şeful statului. Băsescu a afirmat, de asemenea, că el crede în autonomia locală şi i-a îndemnat pe primarii prezenţi să nu se mai ferească de acest cuvînt. “Administraţia locală este responsabilă, sintetic vorbind, de calitatea vieţii comunităţii, iar pentru o administraţie locală eficientă este necesară creşterea capacităţii administrative şi financiare“, a apreciat şeful statului. Băsescu a mai declarat că cele două partide aflate la guvernare, PSD şi PD-L, s-au angajat pentru creşterea nivelului de autonomie şi continuarea procesului de descentralizare şi că speră ca procesul descentralizării să nu fie afectat de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. El le-a mai spus celor prezenţi că mai multe lucruri pot fi discutate peste două zile, cînd la lucrări sînt invitaţi premierul şi mai mulţi miniştri. \"Să vedem dacă vin\", şi-a exprimat neîncrederea Emil Drăghici, preşedintele ACoR. \"Dacă nu vin ei, vin eu\", i-a replicat şeful statului, care a spus că speră ca miniştrii respectivi să onoreze invitaţia. După aceste cuvinte, Băsescu a ieşit din Pavilionul Expoziţional şi s-a îndreptat spre maşină, refuzînd să răspundă întrebărilor jurnaliştilor, pe care i-a rugat să “păstreze decenţa relaţiei“. După cîteva secunde, el a coborît spunînd: \"Mi-am uitat soţia aici!\". Preşedintele a reintrat în Pavilionul Expoziţional, unde se afla soţia sa, şi au vizitat împreună, timp de aproximativ 20 de minute, standurile Tîrgului Estival, care se desfăşoară în această perioadă.

“Terapie şoc” pentru descentralizare

În continuarea discuţiilor, primarii au abordat problema descentralizării şi reformei administraţiei, ei exprimîndu-se în favoarea unei \"terapii de şoc\". \"Cerem reforma administraţiei publice, centrale şi locale, din temelii, chiar o terapie de şoc şi o descentralizare accelerată\", a declarat Dumitru Enache, din comuna Stejarul, judeţul Tulcea. Un alt aspect abordat a vizat inechităţile existente în ceea ce priveşte salarizarea între primarii de comune şi cei din oraşe şi municipii. \"Avem aceleaşi atribuţii şi la comune, şi la oraşe, şi la municipii, dar atunci cînd este vorba de salarizare, avem o salarizare diferenţiată pentru primari ai comunelor, viceprimari ai comunelor, secretari ai comunelor, de parcă nu ar fi aceleaşi atribuţii. Este multă şubrezenie, este lipă de unitate. Aţi observat că aceşti colegi tocmai asta vor să sensibilizeze, nevoia de a fi trataţi fără discriminări\", a declarat preşedintele AcoR, Emil Drăghici. În final, participanţii s-au pronunţat pentru înfiinţarea unui minister al dezvoltării rurale, care să gestioneze mai bine problemele satului românesc. \"Vrem să declarăm război nevoilor satului românesc şi cred că în orice situaţie de criză trebuie să avem un minister al războiului, un minister al dezvoltării rurale, pentru că la ora aceasta fondurile se regăsesc în mai multe ministere şi pentru noi este greu să gestionăm problema, tocmai pentru faptul că ne ducem ba la unii, ba la alţii\", a mai spus Emil Drăghici.



12