Păduchii pot transmite boli grave

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Păduchii pot transmite boli grave

Justiție 14 Septembrie 2009 / 00:00 1144 accesări

Pediculoza este o boală parazitară produsă de genurile Pediculum, cu speciile Pediculus humanus var capitis, Pediculus humanus var corporis şi Phthirus pubis. Medicii spun că sursa de infecţie o constituie bolnavul cu pediculoză capilară sau corporală, adica omul parazitat, care are în păr sau pe haine păduchele adult sau ouăle acestuia. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, master european promovarea sănătăţii, dr. Loti Popescu, a explicat că pediculoza se transmite prin contact cu obiecte contaminate (lenjerie, perie de păr), pe care păduchii rezistă 30 zile, dar şi prin contact, în timpul actului sexual (în cazul pediculus corporis). Receptivitatea la boală este generală. “Orice persoană care nu respectă regulile de igienă personală şi colectivă şi care vine în contact cu o persoană infectată sau cu obiecte contaminate se poate alege cu boala”, a declarat dr. Popescu, care a explicat că imunitatea nu este durabilă, iar reinfecţiile sînt nelimitate dacă nu se păstrează condiţii de igienă corespunzătoare. Boala are răspîndire universală, cu evoluţie endemică sporadică sau epidemică, mai ales în familii sau în colectivităţi, în condiţii de igienă deficitară. Incidenţa este mai mare în zonele cu climă rece.

Cum se manifestă boala…

Leziunile cutanate sînt provocate de înţepătura paraziţilor adulţi, iar localizarea lor variază în funcţie de specie. Leziunile provocate de Pediculus capitis sînt localizate, de obicei, în regiunea cefei şi a gîtului, iar infecţiile masive invadează tot corpul. Leziunile date de Pediculus corporis se întîlnesc pe părţile corpului care vin în contact cu hainele: umeri, trunchi. Leziunile provocate de Phthirus pubis afectează regiunea pubiană şi uneori axila, toracele şi abdomenul. Saliva injectată de păduche în timpul hrănirii cu sînge provoacă o iritaţie locală care apare ca un punct purpuriu ce dispare spontan. După expuneri repetate, ca urmare a apariţiei unei reacţii de hipersensibilitate, aceste puncte se transformă în papule mici, roşii. Acestea sînt însoţite de un prurit violent (mîncărimi) care antrenează producerea unor leziuni de grataj (scărpinare) ce se pot suprainfecta. În infecţia cu Phthirus pubis, la locul înţepăturii apar nişte pete mici de culoare albastră, îndeosebi, în zona subombilicală şi pe coapse. În infecţiile cronice cu Pediculus corporis în care sînt afectate ceafa, umerii şi trunchiul, pielea regiunii parazitate se pigmentează şi se îngroaşă (maladia vagabonzilor). În cazurile foarte grave, leziunile cutanate sînt însoţite de simptome generale: insomnie, iritabilitate, febră moderată, depresie psihică”, explică medicul şef. Pruritul (mîncarimea) este simptomul dominant în infestaţiile cu Phthirus pubis şi este deosebit de supărător, mai ales în cursul nopţii, iar semnul caracteristic este leziunea de grataj (apărută în urma scărpinatului). Depistarea lor constă în descoperirea paraziţilor adulţi sau a ouălor pe firele de păr sau pe îmbrăcăminte.

Ce e de făcut…

Medicii recomandă păstrarea igienei corporale, fierberea lenjeriei, dar şi evitarea contactului cu persoane infectate. “Imediat ce este depistată o persoană bolnavă, există obligativitatea de declarare a cazului şi prezentarea la medic. Dezinsecţia se face cu produse pe bază de piretroizi de sinteză. Trebuie îndepărtaţi şi păduchii şi ouăle acestora, trebuie să se fiarbă lenjeria de corp, de pat, îmbrăcămintea, prosoapele şi să se calce cu fierul încins, să se spele şi să se dezinfecteze toate obiectele de toaletă personală, să se respecte tratamentul administrat de medic (tratament cu substanţe insecticide, sub formă de loţiuni sau creme, aplicate pe toată suprafaţa corpului afectată, tratament cu antihistaminice pentru mîncărimi, antibioterapia pentru infecţiile secundare”, a mai spus dr. Popescu, care subliniază că, în caz contrar, păduchii pot transmite boli grave. “Este responsabilitatea părinţilor, în primul rînd, şi a personalului medical care vine în contact cu copilul (sau adultul) să depisteze şi să declare cazul”, a mai precizat medicul şef.

Taguri articol


12