Pădurile din zona Amazonului, sădite de vechile popoare indigene înainte de sosirea europenilor?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pădurile din zona Amazonului, sădite de vechile popoare indigene înainte de sosirea europenilor?

Ştiință 03 Martie 2017 / 16:23 1084 accesări

Vechile popoare indigene au avut un impact mult mai mare asupra structurii vastei păduri amazoniene decât s-a crezut până acum, potrivit unui studiu publicat joi care demonstrează că speciile de arbori cultivate cu mult timp în urmă de localnicii din zona Amazonului încă domină zone extinse ale junglei de astăzi. Abundența speciilor de arbori care populează jungla amazoniană se datorează faptului că acestea au fost cultivate de localnicii care au populat această zonă înaintea sosirii europenilor, în urmă cu peste cinci secole, susțin oamenii de știință potrivit Reuters.

Printre aceste specii se numără nucul brazilian, arborele de cacao, palmierul acai, arborele de cauciuc, caju și palmierul tucuma. ''Așadar, Amazonul nu este atât de neatins cum se părea'', notează Hans ter Steege, cercetător care a participat la studiu și ecolog în cadrul Naturalis Biodiversity Center din Olanda și Universitatea Free din Amsterdam. Pentru acest studiu, cercetătorii au utilizat informații cu privire la compoziția arborilor din pădurile din 1.170 de regiuni din jungla amazoniană, pe care le-au comparat cu o hartă a peste 3.000 de situri arheologice cunoscute reprezentând așezări umane din trecut. Rezultatele arată că 85 de specii de copaci despre care se știe că au fost plantați de popoarele indigene pentru fructe, nuci, materiale de construcții și alte scopuri, de-a lungul ultimilor 8.000 de ani, sunt de cinci ori mai multe în pădurile amazoniene decât speciile care nu au fost cultivate.

Studiul a relevat de asemenea că pădurile situate în apropierea așezărilor precolumbiene aveau mai multe șanse să cuprindă specii cultivate de popoarele antice.

Pădurea tropicală amazoniană reprezintă o zonă naturală de interes din America de Sud și este totodată unul dintre cele mai bogate rezervoare biologice din lume, ce abundă în specii de plante și de animale. Cea mai mare parte a ei este situată în Brazilia, însă unele regiuni aparțin de Peru, Columbia, Bolivia, Venezuela, Guyana, Surinam, Ecuador și Guyana Franceză. Majoritatea arborilor prezenți în număr mare în aceste zone împădurite reprezintă specii de o importanță deosebită pentru traiul de zi cu zi, dar și pentru economia popoarelor amazoniene. La momentul în care europenii au pătruns în această zonă, circa 8-10 milioane de persoane trăiau în Amazon, acestea vorbind 400 de limbi diferite. ''Vechile civilizații au avut un rol important în schimbarea, conștientă sau nu, a vegetației din mediul înconjurător situat în apropierea așezărilor și de-a lungul rutelor de deplasare'', a explicat Carolina Levis, de la Institutul Național pentru Cercetare Amazoniană din Brazilia și de la Centrul Universitar de Cercetare Wageningen din Olanda, potrivit sursei citate.

Studiul a fost publicat în jurnalul ''Science''.

Taguri articol


12