Sediul Prefecturii a fost, ieri, gazda lansării unei cărţi care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui iubitor al Dobrogei. Primul volum al lucrării „Armata terestră română din Dobrogea (1829 - 1919)” este rodul unui studiu captivant realizat de istoricul Costin Scurtu, custodele filialei locale a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. Lectura acestei cărţi depăşeşte limitele unei lucrări pur ştiinţifice sau militare şi, încă de la primele rînduri, cititorul este martorul consecinţelor devastatoare asupra teritoriului dobrogean sub efectul războaielor ruso-turce. După primele file ale lucrării, care fac referire la începutul de secol XIX, se prezintă urmarea firească a războiului din Crimeea, respectiv alipirea Dobrogei la trupul ţării, iar de aici intră trupele române în acţiune. Printre aspectele inedite abordate de autor în acest prim volum s-a remarcat studiul legat de rolul armatei române dobrogene, al Diviziilor 9 şi 10 Infanterie la operaţiunile din Primul Război Mondial, din Bucovina, Basarabia şi mai ales din Transilvania.
Despre ultimul capitol al cărţii, istoricul constănţean Gheorghe Dumitraşcu menţionează, în prefaţă: „Pentru mine, în calitate de cititor, e deosebit de valoros subcapitolul capitolului 6 intitulat Vînătorii dobrogeni pe frontul antibolşevic din Transilvania, 1919.[..] Acest capitol poate fi interpretat ca un elogiu dobrogean la istoria Regimentului de vînători Horia, creaţie militară a românilor din Transilvania (n.r. subordonate Regimentelor dobrogene) în rezistenţa antibolşevică faţă de armatele ungureşti ale lui Bela Kun. Jertfele neamului românesc din Transilvania pentru supravieţuire şi identitate naţională sînt contribuţia românilor la apărarea democraţiei Europei!”.
„Armata terestră română din Dobrogea (1829 - 1919)” a fost tipărită la Editura Muzeului Marinei Române. Costin Scurtu a declarat că apariţia celui de-al doilea volum este rezervată unui alt moment din istoria „verzilor” constănţeni, anul viitor, cu prilejul aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea primei structuri militare terestre dobrogene.