Uraganul Sandy a cauzat moartea a 37 de persoane la New York, în timp ce pagubele sunt estimate la 30-50 miliarde de dolari, potrivit unui ultim bilanţ difuzat ieri de poliţie. Victimele au fost provocate în majoritate de căderea arborilor peste locuinţe sau vehicule. Unele persoane au fost electrocutate de fire electrice de înaltă tensiune căzute în apă. Alte persoane au fost găsite înecate în cartierele inundate din oraş. Daunele provocate de uraganul Sandy, care a lovit luni seara coasta de est a SUA, ar putea atinge 30 - 50 de miliarde de dolari. Valoarea daunelor asigurate ar putea ajunge la 10-20 de miliarde de dolari, a precizat firma de asigurări Eqecat. Uraganul Sandy a lovit New York-ul luni seara, fiind însoţit de vânt violent şi inundaţii care au invadat toată partea de sud a insulei Manhattan, provocând pene de curent.
PAGUBE LA MEMORIALUL 11 SEPTEMBRIE Sandy a provocat pagube la situl Memorialului 11 septembrie, care marchează locul atentatului comis în 2001 împotriva World Trade Center. Creşterea nivelului apei a provocat inundaţii grave la locul unde se află în construcţie un muzeu comemorativ, a anunţat preşedintele Memorialului, Joe Daniels. Situl se află în sudul Manhattanului, sectorul cel mai afectat de inundaţii şi privat în continuare de electricitate. Un centru de informaţii pentru vizitatori şi alte instalaţii au fost inundate, a anunţat Damiels, care şi-a exprimat speranţa redeschiderii Memorialului cât mai rapid posibil, după o estimare a pagubelor. În acest spaţiu de trei hectare pe care au fost plantaţi stejari, două bazine de granit imense, săpate pe locul unde se ridicau turnurile gemene, poartă gravate pe margini, în bronz, numele victimelor atentatului de la 11 septembrie. Situl a fost inaugurat cu ocazia marcării a zece ani de la atentat, în 2011. Pe 11 septembrie 2001, la New York au fost ucise 2.753 de persoane.
BENZINĂ ŞI BACTERII DUPĂ INUNDAŢII Analiza apei prelevate din zonele inundate din Lower Manhattan, după trecerea uraganului Sandy, a relevat existenţa unor urme de benzină şi a două tipuri de bacterii coliforme, între care E.coli. Editorul care se ocupă de domeniul sănătăţii la ABC News, Dr. Richard Besser, a colectat probe şi le-a testat în laborator. Miercuri, el a recomandat locuitorilor să nu bea apă fără să o fiarbă înainte sau să o purifice. În New York City, Departamentul pentru Protecţia Mediului a anunţat în schimb că apa potabilă poate fi consumată în siguranţă.
ALEGERILE NU SE AMÂNĂ Data alegerilor din SUA nu poate fi schimbată fără adoptarea unei noi legi federale, deşi comunităţi întregi se află sub ape iar milioane de americani au rămas fără curent electric. Când cetăţenii americani merg la vot în ziua alegerilor, ei nu votează direct pentru preşedinte sau vicepreşedinte, ci selectează reprezentanţii - sau electorii - pentru Colegiul Electoral, un organism care stabileşte cine va fi preşedinte şi vicepreşedinte. Dar o amânare parţială a votului în unele state afectate este posibilă, având în vedere legile care guvernează alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui. Constituţia oferă Congresului autoritatea de a stabili data la care să fie desemnaţi aceşti electori. În 1845, Congresul a adoptat o lege care stabileşte ziua alegerilor în marţea de dinaintea primei luni din luna noiembrie a anului electoral. Aceeaşi lege le permite statelor o uşoară întârziere în selectarea Colegiului Electoral. Dar pentru ca aceasta să fie permisă, un stat trebuie să organizeze un scrutin în scopul selectării electorilor şi să eşueze în a face o alegere în ziua prescrisă de lege. Amânarea votului la nivel statal este o problemă legală ce rămâne deschisă. Potrivit unui raport din 2004 al Serviciului de Cercetare al Congresului, Curtea Supremă de Justiţie a subliniat rolul pe care îl joacă statele în selectarea electorilor prezidenţiali, astfel că un stat ar putea primi permisiunea de a amâna scrutinul prezidenţial, în situaţii de urgenţă, precum dezastrele naturale.
AJUTOR RESPINS SUA au respins, ieri, un ajutor propus de fondatorul unei grupări islamice din Pakistan, acuzat că a comis atentatele de la Bombay, în 2008. Hafiz Saeed, fondatorul Lashkar-e-Taiba (LeT), a anunţat că organizaţia sa de caritate Jamaat-ud-Dawa (JuD) vrea să ajute victimele uraganului Sandy. În aprilie, SUA au oferit o recompensă de zece milioane de dolari, în schimbul oricărei informaţii care ar duce la arestarea lui Saeed. LeT a fost desemnată organizaţie teroristă străină, de Departamentul de Stat. Hafiz Saeed a precizat că organizaţia sa JuD este pregătită să ofere orice ajutor posibil în termeni de voluntari, doctori, hrană, medicamente şi alte materiale umanitare, dacă Guvernul american permite acest lucru.