Pagubele provocate de inundaţii, evaluate de Guvern

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ponta şi Dragnea, pe teren

Pagubele provocate de inundaţii, evaluate de Guvern

Justiție 23 Aprilie 2014 / 00:00 543 accesări

EVALUARE Inundaţiile au trecut, dezastrul a rămas. În urma ploilor torenţiale din ultimele zile, care au afectat şapte judeţe (Teleorman, Ialomiţa şi Prahova, care s-au aflat sub cod roşu, Ilfov, Olt, Dâmboviţa şi Giurgiu, care s-au aflat sub cod portocaliu) din partea de sud a ţării, 86 de sate au fost acoperite de apă, fiind evacuate peste 600 de persoane. Situaţia cea mai critică a fost înregistrată în judeţul Teleorman, unde, din cauza umflării râurilor Vedea şi Teleorman, zeci de sate, peste 1.000 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fâneţe şi 224 de hectare de pădure au fost măturate de apă. Din păcate, dezastrul din sudul ţării nu s-a soldat doar cu pagube materiale, ci şi cu pierderi de vieţi omeneşti. Patru persoane din Olt, Prahova, Argeş şi Buzău, care au fost date dispărute iniţial, au fost găsite înecate. Este vorba de un bătrân de 80 de ani din localitatea Poboru, judeţul Olt, un alt bărbat din Bucov, judeţul Prahova, un copil de 13 ani din localitatea Surduleşti, judeţul Argeş, dar şi unul dintre cei doi buzoieni dispăruţi, sâmbătă, după ce barca în care se aflau împreună cu alte trei persoane s-a răsturnat pe râul Buzău. O altă persoană este dată încă dispărută. Ieri, a fost dat dispărut un alt bărbat, dintr-o comună ialomiţeană, care, luni după-amiază, a căzut de pe un pod în apele râului Ialomiţa.

INSPECŢIE Pentru a-şi face o imagine cât mai clară a situaţiei din teren, premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea au efectuat o vizită în localitatea Beiu din judeţul Teleorman, una dintre cele mai afectate zone, în care cei doi demnitari nu au putut intra decât cu barca. Cu această ocazie, premierul Ponta a anuntat că, în şedinţa de astăzi a Guvernului, se vor aloca sumele necesare refacerii infrastructurii afectate de inundaţii. „Vom aloca 15 milioane lei pentru construirea unui dig şi alte lucrări hidrotehnice de sistematizare a râurilor Vedea şi Teleorman, proiectul urmând să fie finalizat până la sfârşitul lunii august. Soluţia tehnică mi-a fost explicată de către directorul general de la Apele Române. În august vin la Teleorman să văd ce s-a făcut”, a anunţat premierul la finalul vizitei. El a asigurat că, separat de efortul financiar, vor fi alocate şi materiale de construcţie pentru repararea caselor inundate. El le-a mulţumit jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor pentru ajutorul acordat oamenilor ale căror case au fost inundate. Profitând de prezenţa premierului, sinistraţii din satul Beiu i-au spus şefului Guvernului că o inundaţie similară a fost consemnată în 2005. De asemenea, un alt localnic i-a adus la cunoştinţă că un director din cadrul direcţiei judeţene de ape, responsabil şi cu localitatea sa, nu îşi îndeplineşte atribuţiile, şeful Guvernului asigurându-l că îl va verifica pe director şi că acesta va fi demis dacă este vinovat.

ARAFAT: „OAMENII REFUZĂ SĂ FIE EVACUAŢI, DAR CÂND SITUAŢIA SE AGRAVEAZĂ, NE CER AJUTORUL!”

Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut autorităţilor din Teleorman, în timpul vizitei sale, ca la operaţiunea de evaluare a pagubelor produse de inundaţii să nu fie trimişi funcţionari care nu vor să îşi „murdărească pantofii”. „Nu vreau să fie o acţiune în care ajung acolo tot felul de funcţionari care nici nu vor să intre în curte sau oameni care nu au răbdare să discute şi să facă o evaluare serioasă”, a spus Dragnea. El a arătat că, marţi dimineaţă, mai erau afectate de inundaţii 14 localităţi din judeţ. Ultimul bilanţ dat publicităţii arăta că, ieri, erau încă inundate 168 de case, 360 de curţi, 679 de anexe gospodăreşti, iar 65 de persoane din comunele Ciolăneşti şi Siliştea-Gumeşti au fost evacuate din case. Legat de persoanele evacuate, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat că oamenii din localităţile afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat, în unele cazuri, evacuarea, însă, după ce condiţiile s-au agravat, au cerut intervenţia autorităţilor. „Ceea ce trebuie să reţină populaţia din zonele afectate este faptul că, dacă li se propune evacuarea, este bine să accepte, pentru că există şi riscul ca ulterior să nu mai ajungem cu uşurinţă la ei”, a declarat Raed Arafat. El a adăugat că este important ca populaţia să asculte sfaturile venite de la autorităţi. „Am suplimentat numărul de bărci, iar medicii au venit de acasă pentru a acorda asistenţă medicală unde a fost nevoie. Oamenii trebuie să înţeleagă că deciziile sunt luate nu pentru a le face rău, ci pentru a le sări în ajutor”, a mai declarat Arafat.



12