Pâine „mai albă”, prin parteneriat public-privat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect în premieră

Pâine „mai albă”, prin parteneriat public-privat

Eveniment 15 Mai 2013 / 00:00 806 accesări

Când se vorbeşte despre un parteneriat public-privat percepţia omului de rând este că o societate (mai mică sau mai mare) se asociază cu o administraţie locală pentru a face un X ori Y proiect, de obicei în domeniul administrativ sau al infrastructurii. Puţini se gândesc că beneficiul direct al unei astfel de asocieri poate fi buzunarul omului de rând. Cele mai multe dintre aceste proiecte s-au derulat însă în marile oraşe. Puţine sunt societăţile care investesc în comune, mai ales în comunele mici care se află la o depărtare considerabilă de oraşe. Unii dintre potenţialii investitori se gândesc că nu ar fi o afacere rentabilă. Există însă şi dovada că se poate. O mostră a acestei posibilităţi ne este dată de primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, care, în parteneriat cu o societate comercială, va deschide o brutărie în satul Lanurile din comuna Bărăganu.

DE UNDE A PORNIT TOTUL? Beneficiile pe care le va aduce o astfel de investiţie sunt enorme pentru o comunitate în care rata şomajului este destul de crescută, posibilitatea găsirii unui loc de muncă este aproape nulă, iar majoritatea locuitorilor se ocupă cu agricultura de subzistenţă. Oamenii îşi duc traiul iarna cu ceea ce produc vara. Care este principiul acestui partaneriat public-privat? Totul a început în urmă cu un an, când primarul a decis să deschidă un magazin de tip economat în care cei care se ocupă cu agricultura îşi pot vinde produsele la preţ de producător. A mers mai departe cu ideea şi a hotărât să deschidă şi o brutărie unde oamenii să poată cumpăra pâinea şi produsele de patiserie la preţuri extrem de mici, adică tot la preţ de producător. Pentru că administraţia locală nu avea fondurile necesare pentru a investi (în condiţiile în care bugetul Primăriei este unul infim, care abia poate suporta cheltuielile administraţiei locale şi de a face investiţii în infrastructura de bază a localităţii în care încă mai este de investit foarte mult pentru a fi adusă la o limită acceptabilă a decenţei), primarul a căutat o societate care poate face asta în locul său.

BENEFICII Zis şi făcut. O clădire a Primăriei a fost dată în concesiune unei societăţi care a reabilitat clădirea, care acum este ca nouă. Pasul următor este ca firma să aducă în Lanurile aparatura pentru producerea pâinii şi a produselor ce vor fi scoase la vânzare. Din discuţiile purtate cu primarul, linia de producţie va fi una extrem de performantă şi va putea deservi populaţia din mai multe sate. Tocmai de aceea clădirea a fost aleasă strategic - în Lanurile, de unde vor putea să cumpere pâine atât cei din Bărăganu şi Lanurile cât şi cei din Mereni. Odată cu darea în folosinţă a brutăriei firma va prepara produse pe care le va scoate la vânzare şi în acest timp va plăti administraţiei locale taxa de concesiune. Totul se va face respectând condiţiile contractuale. Anume? Societatea este obligată să cumpere grâul de la producătorii locali, cărora le va da bonuri de pâine şi produse de patiserie care vor fi comercializate la preţ de producător. Mai exact, cei care vor furniza grâul pentru producerea pâinii, în baza acelor bonuri, vor lua pâinea la cel mult 80 de bani. „Din iulie vom mânca pâine şi cozonaci din Lanurile. Am pus aceste condiţii, iar dacă reprezentanţii societăţii nu le vor respecta vom încheia orice colaborare“, a spus primarul. Prin urmare, toată lumea va avea de câştigat.

Taguri articol


12