Într-o perioadă în care toate preţurile produselor cresc, o posibilă ieftinire se anunţă în ceea ce priveşte preţul pâinii. Conform declaraţiilor preşedintelui patronatului din industria pâinii, Rompan, Aurel Popescu, aceasta ar urma să se ieftinească de la 1 iulie cu 15%, dacă se va adopta reducerea TVA la 9%. Astfel, o franzelă va costa 85 de bani, faţă de un leu, cât costă în prezent. Pe lângă magazinele aflate sub patronatul Rompan, şi marile magazine anunţă că vor avea scăderi de preţuri la acest produs. Pentru a putea fi posibilă această ieftinire, Guvernul trebuie să aloce 250 de milioane de lei pentru proiectul de reducere a TVA-ului la pâine. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a transmis Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală. Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta, reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul, iar proiectul poate debuta doar după rectificarea bugetară din luna iulie. Prin acest proiect reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), îşi propun ca reducerea TVA la panificaţie să aducă venituri mai mari la bugetul de stat şi să combată evaziunea fiscal. Ministrul MADR, Daniel Constantin, a afirmat, în aprilie, referitor la motivele reducerii TVA la pâine, că la nivel european consumul de pâine este de 89 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce în România este de 23 de kilograme, diferenţa fiind \"evaziune fiscală\".