Pâinea mai ieftină scumpeşte alcoolul şi luxul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După TVA de 9% în panificaţie, potopul…

Pâinea mai ieftină scumpeşte alcoolul şi luxul

Eveniment 01 August 2013 / 00:00 576 accesări

PÂINE MAI SIGURĂ ŞI MAI IEFTINĂ Efectele reducerii TVA la pâine se vor vedea în două-trei luni de la implementarea măsurii, a declarat secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, precizând că, în mod sigur, reducerea taxei se va face de la 1 septembrie. Cât despre pâinea mai ieftină, Botănoiu a spus că totul depinde „de cei care sunt pe filieră”: „Ei au o anumită abordare. Chiar dacă a scăzut preţul la materia primă, a crescut preţul la gaze şi au majorat salariile pe care le acordă oamenilor. Noi nu putem stabili un preţ la nivelul ministerului de resort. Trebuie doar să ne asigurăm că există o competiţie corectă şi că piaţa funcţionează cu adevărat. Oricum, dacă reuşim cu panificaţia, în mod sigur vom demara proiecte similare şi pentru celelalte produse de bază”. Atenţie, însă - TVA va fi redusă doar pentru vânzarea de covrigi, baghete, cornuri şi pâine, nu şi pentru cozonac, chec şi alte produse de patiserie considerate „proaspete” în codul CAEN. Carnea ar putea fi următoarea pe listă, dar numai dacă experimentul cu pâinea va fi de succes, a completat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. La rândul său, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a ţinut să precizeze că reducerea TVA la pâine vizează combaterea evaziunii fiscale şi, de ce nu, ieftinirea pâinii. De reţinut este că Executivul se bazează pe un „gentleman’s agreement” cu asociaţiile de profil. Cea mai importantă dintre ele, Rompan (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase), a dat OK-ul şi anunţă că pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15%. „Vom avea o pâine mai sigură din punct de vedere igienico-sanitar, dar şi mai ieftină, iar în domeniu se vor putea face noi investiţii”, a spus preşedintele Rompan, Aurel Popescu.

UNDE DAI ŞI UNDE CRAPĂ Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a anunţat că impactul negativ al reducerii TVA la pâine va fi compensat prin majorarea cu 33% a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux. E un caz clasic de a nu lua pe mere ce dai pe pere, dar cu implicaţii mai mari, precum bugetul României. „Băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25 - 40% dacă vor creşte accizele la alcool, iar evaziunea fiscală va urca la 90%, de la 70 - 80% în prezent. Nu se va rezolva nimic nici în sectorul pâinii, nu va scădea nici evaziunea şi nu vom vedea nici preţuri mai mici. Diferenţa de TVA se va duce în buzunarele producătorilor”, a avertizat preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice (Garant), Romulus Dascălu. Cât despre piaţa alcoolului, Dascălu se aşteaptă la un cutremur, la fabrici închise şi evaziune generalizată. În concluzie, trebuie reamintit că FMI s-a opus multă vreme acestei măsuri, temându-se tocmai de faptul că autorităţile vor încerca să compenseze sumele pierdute la buget printr-o înăsprire a fiscalităţii. Chiar şi acum, şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a spus că „TVA de 9% la pâine este o măsură temporară”, care va fi analizată şi răs-analizată înainte de a fi implementată definitiv.



12