Pakistanul încearcă să convingă Iranul să participe la conferinţa pe tema situaţiei din Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pakistanul încearcă să convingă Iranul să participe la conferinţa pe tema situaţiei din Afganistan

Externe 10 Martie 2009 / 00:00 439 accesări

Ministrul pakistanez al Afacerilor Externe, Shah Mehmood Qureshi, va încerca să îi convingă pe liderii iranieni să participe la o conferinţă pe tema stabilizării Afganistanului, propusă de SUA. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a propus săptămîna trecută organizarea unei conferinţe internaţionale pe tema situaţiei din Afganistan la 31 martie, pentru stabilirea celei mai bune strategii de reconstrucţie şi stabilizare. Hillary Clinton a invitat şi Iranul la această conferinţă, iar omologul iranian Manouchehr Mottaki a anunţat că analizează propunerea. În replică, şeful diplomaţioei pakistaneze a remarcat că Iranul, care are frontieră comună cu Afganistanul, este „un actor regional important”. În deschiderea unei reuniuni regionale, Manouchehr Mottaki a criticat prezenţa trupelor străine în Irak şi Afganistan, dînd asigurări că „politica de ocupare şi ingerinţă a forţelor străine nu va da rezultate”. Liderii ţărilor membre ECO s-au întîlnit la Teheran pentru o reuniune consacrată crizei economice mondiale. Au fost aşteptaţi preşedinţii din Afganistan, Azerbaidjan, Pakistan, Tadjikistan şi Turcia. Totodată, preşedinţii din Afganistan şi Pakistan, Hamid Karzai şi Asif Ali Zardari, sînt aşteptaţi marţi, pentri o întîlnire cu omologul iranian Mahmud Ahmadinejad. Iranul ar putea profita de prezenţa lui Hamid Karzai pentru a confirma participarea la conferinţa pe tema Afganistanului.

Invitarea Iranului la conferinţa de pace pentru stabilizarea Afganistanului este un semn clar al schimbării poziţiei americane, dictată însă din păcate de situaţia tot mai tensionată din teren. Ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, nu exclude chiar posibilitatea ajungerii la putere a Talibanilor cu ocazia alegerilor prezidenţiale programate în Afganistan la 20 august. „Trebuie să respectăm rezultatul alegerilor, oricare ar fi. Dacă Talibanii naţionalişti ajung la putere legal şi respectă Constituţia, este problema afganilor. Noi refuzăm susţinerea Jihadului la nivel internaţional”, a subliniat acesta. „Franţa îşi va menţine trupele cât va fi nevoie pentru ca societatea afgană să îşi poată prelua destinul în propriile mîini”, a dat asigurări Bernard Kouchner. Franţa are 2.800 de militari în Afganistan, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF).

Şi preşedintele afgan Hamid Karzai a salutat duminică declaraţiile omologului său american, Barack Obama, cu privire la posibilele discuţii cu Talibanii moderaţi. Barack Obama a declarat, în cadrul unui interviu publicat de cotidianul „The New York Times”, că SUA nu sînt pe cale de a cîştiga războiul din Afganistan şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea demara discuţii cu Talibanii moderaţi. Precizînd că succesul strategiei americane din Irak constă în aducerea la masa negocierilor a insurgenţilor sunniţi şi îndepărtarea acestora de al-Qaida, preşedintele Obama a menţionat că ar putea exista ocazii similare în Afganistan şi în regiunea Pakistanului.

Talibanii, fie ei moderaţi sau naţionalişti, din Afganistan sau din zona tribală a Pakistanului, nu par a fi la fel de concilianţi. De exemplu, un bărbat acuzat de spionaj în favoarea SUA a fost executat, în nord-vestul Pakistanului, de Talibani, care i-au filmat înainte presupusele mărturisiri, a anunţat luni un oficial local. Corpul atins de gloanţe al lui Tahir Khan, membru al unui trib local, a fost descoperit luni într-o piaţă din oraşul Wana, situat în zona tribală Waziristanul de Sud, una dintre regiunile de la graniţa cu Afganistanul unde miliţiile Taliban şi aliaţii lor din cadrul reţelei al-Qaida sînt foarte activi. Insurgenţii islamişti răpesc şi ucid, în fiecare săptămînă, în nord-vestul Pakistanului, refugiaţi afgani sau membri ai triburilor locale, acuzaţi de spionaj în favoarea Guvernului pakistanez sau pentru SUA. Zonele tribale pakistaneze au devenit un adăpost pentru Talibanii afgani şi pentru militanţii reţelei al-Qaida care s-au refugiat, cu sprijinul Talibanilor pakistanezi, în această zonă, după ce fundamentaliştii au fost eliminaţi de la putere la Kabul, la sfîrşitul anului 2001, în urma ofensivei conduse de SUA.



12