Paleologu a promis sindicaliştilor din Cultură că va schimba normele de aplicare a Legii 353/2007

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Paleologu a promis sindicaliştilor din Cultură că va schimba normele de aplicare a Legii 353/2007

Cultură 13 Martie 2009 / 00:00 451 accesări

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a promis, ieri, sindicaliştilor din cultură care au protestat în faţa Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN), că va iniţia o nouă Hotărîre de Guvern pentru a promova normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 negociate de sindicate cu Ministerul Culturii, anul trecut. Aproximativ 100 de sindicalişti din cultură au manifestat joi, în curtea MCCPN, faţă de Hotărîrea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole. Sindicaliştii afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură (USRC), Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România (FSBR) au organizat, ieri, acţiuni de protest şi la sediile prefecturilor din ţară. Sindicatele din cultură au reluat astfel protestele faţă de Hotărîrea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole, întrucît negocierile cu Ministerul Culturii nu au avut ca rezultat suspendarea acestei decizii.

Sindicaliştii solicită ministrului Culturii, Theodor Paleologu, suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008, prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole. Aceste norme elaborate de Ministerul Culturii şi anunţate în august 2008 au suscitat nemulţumirea sindicaliştilor şi o serie de proteste ale acestora. Sindicaliştii au propus Ministerului Culturii un alt proiect de norme metodologice, care a fost discutat de reprezentanţii ambelor părţi în cadrul unor întîlniri, în toamna anului trecut. În şedinţa de Guvern din 10 decembrie 2008, Executivul a aprobat, însă, prin HG 1672/2008, Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, aşa cum au fost ele stabilite de Ministerul Culturii. Sindicatele din branşă cer, totodată, Ministerului Culturii promovarea proiectului de norme metodologice agreat de Ministerul Culturii cu partenerii sociali, un document finalizat la începutul lunii noiembrie 2008, după cum a precizat preşedintele FAIR, Leonard Pădureţ.

La protest au participat reprezentanţi ai federaţiilor şi uniunilor sindicale menţionate, ca şi ai sindicatelor Teatrului Bulandra, Teatrului Nottara şi Operei Naţionale Bucureşti. Nu au lipsit nici actori ai Teatrului Naţional, printre care Alexandru Bindea şi Răzvan Oprea. Theodor Paleologu a apărut în curtea sediului MCCPN la aproximativ un sfert de oră după începerea protestelor. „Prefer negocierile fluierăturilor\", a spus ministrul, cînd mulţimea a început să îl huiduie. „Vrem dreptate\", au scandat protestatarii, cărora ministrul le-a răspuns: „Dreptate este să se huiduie cei care au luat măsura\". „Măsura a fost luată de precedentul ministru. Este ca un cartof fierbinte pe care eu l-am luat în mînă. Huiduielile ar trebui să se adreseze altor persoane\", a spus acesta.

Theodor Paleologu a promis protestatarilor că va promova proiectul de norme metodologice negociat de sindicate cu Ministerul Culturii şi Cultelor în toamna anului trecut. Ministrul le-a spus protestatarilor că nu poate abroga Hotărîrea de Guvern din decembrie, pentru că „s-ar crea un haos administrativ\", dar că va promova, în cel mai scurt timp, proiectul negociat de sindicate cu MCCPN. „Ne propunem împreună cu colegii dumneavoastră să iniţiem altă Hotărîre de Guvern, pe care o vom promova cît mai rapid\", a mai adăugat Paleologu.

Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele metodologice de aplicare a legii, stabilite de Ministerul Culturii în august 2008 şi postate pe site-ul ministerului, şi au organizat mai multe pichete la sediul ministerului, la sediul central al PNL din Bucureşti şi la prefecturile din ţară. Reprezentanţii ministerului susţineau că, prin aplicarea noii grile de evaluare şi salarizare a personalului din instituţiile de spectacole, acesta din urmă va beneficia de salarii mult majorate, în timp ce sindicatele au contestat noile forme de angajare prevăzute de lege, pe o perioadă determinată, nemaiavînd siguranţa locului de muncă sau posibilitatea de a face un credit. De asemenea, sindicatele se opun prevederilor din normele metodologice stabilite de Ministerul Culturii conform cărora salariile artiştilor urmau să fie calculate în avans, prin planificarea activităţii lor cu un an înainte, şi nu în urma activităţii realizate.



12